Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να αποποιηθεί τον μισθό του πρωθυπουργού.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνησή του ο Ντράγκι θα είναι άμισθος πρωθυπουργός, σύμφωνα με υπογεγραμμένη δήλωσή του που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης:. «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Μάριο Ντράγκι δηλώνω ότι δεν λαμβάνω καμία αμοιβή οποιασδήποτε φύσεως σχετιζόμενη με την ανάληψη του (Πρωθυπουργικού) αξιώματος». Ο ετήσιος μισθός που προβλέπεται για τους πρωθυπουργούς στην Ιταλία ανέρχεται στις 115.000 ευρώ, αν και ο προκάτοχος του Ντράγκι στο αξίωμα, Τζουζέπε Κόντε είχε επιλέξει να λαμβάνει μόνον το 80% του ποσού αυτού.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ – και στέλεχος της Goldman Sachs στις αρχές της δεκαετίας του 2000 - επέλεξε ένα μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών απ’ όλο το ιδεολογικό φάσμα όταν ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης της Ιταλίας. Έκτοτε έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια ανάταξης της ιταλικής οικονομίας που επλήγη σφοδρά από την πανδημία μ’ ένα επιθετικό πρόγραμμα κρατικών δαπανών, ευελπιστώντας να επαναφέρει τη χώρα του στους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Ντράγκι έγινε πρωτοσέλιδο σε διεθνή ΜΜΕ με την απόφαση του να μπλοκάρει την εξαγωγή παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, αλλά έχει συγκρουστεί και με ηγέτες κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ξανανοίξει την οικονομία. Ειδικά ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, καλεί, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, τον Ντράγκι να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα σε άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όπως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Ο Σαλβίνι ηγείτο σταθερά στην πρόθεση ψήφου την τελευταία διετία, αλλά το προβάδισμά του μειώνεται τελευταία καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους του μετακινούνται προς το έτερο ακροδεξιό κόμμα των Fratelli d’ Italia («Αδελφών της Ιταλίας») της Τζόρτζια Μελόνι, που επέλεξε να μείνει εκτός της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το λαϊκίστικο Κίνημα 5 Αστέρων, που επίσης στηρίζουν τον Ντράγκι, ζητούν προσεκτικά βήματα αναφορικά με τη χαλάρωση του lockdown. Λαϊκιστές πολιτικοί, τόσο εντός όσο και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις για τους υψηλούς μισθούς κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση του Ντράγκι μπορεί να του εξασφαλίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο καθώς εφαρμόζει την οικονομική του στρατηγική, σχολιάζει το Bloomberg.