Η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία έλαβε τόσο δραματικές διαστάσεις λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων, που έρχονταν μάλιστα σε συχνές επαφές με νέους συγγενείς τους, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι η συμβίωση ατόμων διαφορετικών γενιών υπό την ίδια στέγη «επιτάχυνε» τη διάδοση του κορωνοϊού σε αγροτικές περιοχές της Ιταλίας, που μετρά ήδη σχεδόν 38.000 (ανακοινωμένα) κρούσματα και κοντά στους 3.000 θανάτους -δηλαδή καταλήγουν περίπου ένας στους 12 ασθενείς! (σ.σ. να σημειωθεί ότι η αναλογία δεν είναι απολύτως ακριβής καθώς δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα κρούσματα και προφανώς η αναλογία θυμάτων με νεκρούς θα είναι πολύ διαφορετική).
Η Ιταλία έχει τον δεύτερο μετά την Ιαπωνία γηραιότερο πληθυσμό του πλανήτη -το 22% είναι ηλικίας άνω των 65 – και όπως είναι γνωστό τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αυξημένες πιθανότητες, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας – να χάσουν τη μάχη.
Αλλά όπως λένε οι ερευνητές του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου, πίσω από την έκταση που πήρε η επιδημία πιθανώς να κρύβονται οι μετακινήσεις των νέων ανθρώπων, που ζουν αρκετά συχνά με τους γονείς και τους παππούδες τους σε αγροτικές περιοχές, αλλά επισκέπτονται συχνά μεγαλουπόλεις όπως το Μιλάνο για εργασία ή για λόγους αναψυχής. Κι ίσως έτσι να κόλλησαν σε κάποια από τις εξορμήσεις αυτές τον κορωνοϊό και να τον μετέφεραν εν αγνοία τους στα σπίτια τους - πόσω μάλλον που άλλη έρευνα έδειξε ότι το 86% των φορέων ίσως να αγνοούν ότι έχουν νοσήσει στα πρώτα στάδια της Covid19 – αυξάνοντας τον κίνδυνο να μολύνουν κι άλλους.
Ο τρόπος ζωής των νεαρών στις αγροτικές περιοχές της βόρειας Ιταλίας επιταχύνει τη διάδοση του κορωνοϊού
Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία έχει επικεντρωθεί κυρίως στα βόρεια, γύρω από το Μιλάνο και τις γύρω αγροτικές περιοχές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Demographic Science «ακόμη και σχετικά λίγες επαφές μεταξύ των κοινοτήτων μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των μέσω αποστάσεων του δικτύου, το λεγόμενο φαινόμενο του μικρόκοσμου. Κι ίσως τα άτομα που συνδέουν αυτές τις μικρές κοινότητες να είναι εν προκειμένω νεαρά άτομα της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου που εργάζονται στην πόλη αλλά κατοικούν στα γύρω χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο μαζί με τους γονείς και τους παππούδες τους. Έτσι αυτή η συμβίωση διαφορετικών γενεών μπορεί να επιτάχυνε την επιδημία δημιουργώντας δια-κοινοτικές συνδέσεις, που αυξάνουν την εγγύτητα των ηλικιωμένων σε αρχικά κρούσματα, αν και το θέμα χρήζει περαιτέρω μελέτης».
Όπως επισημαίνει η μελέτη οι νεαροί από τις αγροτικές περιοχές που επισκέπτονται μεγαλουπόλεις έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μέρη, εργάζονται ή ταξιδεύουν με μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν πολλοί κι έτσι διακινδυνεύουν να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να τον διαδώσουν εν αγνοία τους προτού εμφανίσουν ήπια ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις συμπτώματα. Μέσω αυτής της διαδρομής ο κορωνοϊός ίσως εξαπλώθηκε από πόλεις όπως το Μιλάνο, όπου τον μετέφεραν ταξιδιώτες – στα μικρά χωριά της ευρύτερης περιοχής, συμπεραίνουν.