Νέα μέτρα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο παίρνει η Ιταλία, αναγκάζοντας τα δημόσια κτίρια να κλείσουν τον κλιματισμό.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ονομάστηκαν «Επιχείρηση Θερμοστάτης» από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κλιματισμός στα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των υπουργείων, δεν μπορεί να ρυθμιστεί χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου. Τον χειμώνα, ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ανέβει πάνω από τους 19 βαθμούς, αν και θα επιτρέπεται ένα περιθώριο 2 βαθμών. Μέχρι πρότινος, τα δημόσια κτίρια μπορούσαν να βάλουν το κλιματιστικό κατά τους θερινούς μήνες στους 26 βαθμούς.
Όσοι δεν συμμορφώνονται, μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.
Προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Τα μέτρα ψηφίστηκαν ως τροπολογία στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, μετά τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η χώρα εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα διέκοψε αυτή την εβδομάδα τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο μέλη της ΕΕ, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, εγείροντας φόβους για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού.
Το κείμενο της τροπολογίας, που προτάθηκε από τους βουλευτές Άντζελα Μάζι και Νταβίντε Κρίπα, του φιλικού προς το περιβάλλον Κινήματος 5 Αστέρων, ανέφερε ότι στόχος είναι «η μείωση της θερμικής κατανάλωσης των κτιρίων και η επίτευξη άμεσης ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας».
Με το κλείσιμο του κλιματισμού, η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2023.
Ντράγκι: «Θέλουμε ειρήνη ή ανοιχτό air condition;»
Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως η σκληρή αντιμετώπιση της Ρωσίας μπορεί να σημαίνει δύσκολες επιλογές στον τρόπο ζωής. «Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε τον κλιματισμό ανοιχτό;», είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι ανάγκες της Ιταλίας σε φυσικό αέριο καλύπτονται μέχρι τον Οκτώβριο, ακόμη και αν η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες, πρόσθεσε ο Ντράγκι.