Το αυγουστιάτικο δράμα που πυροδότησε στην Ιταλία η προσπάθεια του Ματέο Σαλβίνι να ρίξει την ίδια του την κυβέρνηση με την ελπίδα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και να αναλάβει πρωθυπουργός έληξε με τον εθνικιστή ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας μεγάλο χαμένο και μια πιο αριστερή συμμαχία στην εξουσία.
Με την ανάθεση το πρωί της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του κεντοαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος από τον Σέρτζιο Ματαρέλα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε -μετά τις διαβεβαιώσεις των δύο νέων εταίρων ότι θα βάλουν στην άκρη την πολιτική τους αντιπαλότητα- παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος και αποφεύχθηκε -τουλάχιστον προς ώρας – μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με τον Σαλβίνι να καταλήγει -αντί για πρωθυπουργός- στην αντιπολίτευση και να υποστηρίζει οργισμένος ότι η απόφαση για τον επαναδιορισμό του Κόντε «ελήφθη στο Μπιαρίτς [στην πρόσφατη σύνοδο της G7] από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι» κι ότι η ΕΕ μεθόδευσε τον αποκλεισμό του κόμματός του από τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας μπορεί -εκτός απροόπτου- να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες για το 2023 εκλογές. Αλλά η Κεντροαριστερά και οι Πεντάστεροι χρειάστηκε να ξεπεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές για να σχηματίσουν αυτό το συνασπισμό και μένει να δούμε αν και πόσο θα μπορέσουν να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν μέσα στο ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Σαλβίνι ο μεγάλος χαμένος
Μεγάλος χαμένος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναδεικνύεται μέσα απ’ αυτές τις ζυμώσεις ο Ματέο Σαλβίνι, ο ενορχηστρωτής της κρίσης. Με τη φόρα που είχε πάρει από το θρίαμβό του στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου και την ενισχυμένη δημοτικότητά του στις σφυγμομετρήσεις επιχείρησε να ωθήσει την Ιταλία στις κάλπες και να εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός είτε με μια σαρωτική νίκη της Λέγκας ή με την υποστήριξη κι άλλων μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κόμματων. Αλλά όπως αποδείχθηκε υπερεκτίμησε την ικανότητά του να καθορίσει τις εξελίξεις, αφού ανέτρεψε τα σχέδιά του η απόφαση του Τζουζέπε Κόντε να παραιτηθεί και να ρίξει εκείνος την κυβέρνηση.
Μετά την «προδοσία» του Σαλβίνι οι Πεντάστεροι δεν ήθελαν με τίποτε να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τη Λέγκα κι η μόνη λύση που τους απέμενε ήταν να επιδιώξουν μια συμφωνία με την Κεντροαριστερά -έστω κι αν την αποστρέφονται ως κόμμα εξουσίας- και να αποφύγουν τις εκλογές -δεδομένου μάλιστα ότι τα ποσοστά τους είχαν μειωθεί στο μισό σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Οι διαβουλεύσεις με το PD -που κατηγορεί από την πλευρά του το M5S ότι του έκλεψε ψήφους στις περσινές εκλογές- πέρασαν από σαράντα κύματα, αλλά κατέληξαν σ’ έναν γάμο συμφέροντος, αφού τους ένωσε ο φόβος μιας πιθανής ανάρρησης στην εξουσία του Σαλβίνι.
Ο Σαλβίνι δεν θα εξαφανιστεί εύκολα από το κάδρο
Αλλά οι γάμοι συχνά αποδεικνύονται εύθραυστοι -πόσω μάλλον που ούτε οι Πεντάστεροι ούτε η Κεντροαριστερά είναι τόσο δημοφιλείς όσο η Λέγκα του Σαλβίνι κι οι αντιπαλότητες εξακολουθούν να υποφώσκουν. Όσο για τον ίδιο τον Σαλβίνι; Η δημοτικότητά του έχει πέσει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο 36%, αφού δεν άρεσε στους περισσότερους Ιταλούς η κίνησή του να πυροδοτήσει πολιτική κρίση εν μέσω διακοπών. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν πρόκειται έτσι εύκολα να εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε ουσιαστικά ότι δεν τον πειράζει αν χρειαστεί να περιμένει λίγο περισσότερο για να νικήσει. Και προανήγγειλε ήδη ότι θα κινητοποιήσει τους οπαδούς του στους δρόμους. Το φθινόπωρο και το χειμώνα έρχονται νέες τοπικές εκλογές στην Ιταλία κι ο Σαλβίνι θα επιχειρήσει να συνεχίσει το σερί νικών αλώνοντας κι άλλα προπύργια των αντιπάλων του...