Ta 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Ιταλίας από το φασιστικό καθεστώς, βρίσκουν τη χώρα σε μια ιδιαίτερη περίοδο, ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τους πολίτες να γιορτάσουν με τον δικό τους τρόπο αυτή την ιστορική ημέρα.
Ελέω πανδημίας, οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να γιορτάσουν στους δρόμους αυτή την ιστορική ημέρα στους δρόμους και σε μαζικές συγκεντρώσεις.
Τίποτα δεν τους πτόησε όμως. Χιλιάδες βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους κυματίζοντας σημαίες, ενώ το μεσημέρι άπαντες στην πολυχτυπημένη από τον κορωνοϊό χώρα τραγούδησαν το «Bella Ciao». Τον ύμνο της ιταλικής αντίστασης απέναντι στον φασισμό.
«Αν πεθάνω σαν αντάρτης, εσύ όμορφή μου πρέπει να με θάψεις. Να με θάψεις εκεί, στο βουνό, κάτω από τη σκιά ενός υπέροχου λουλουδιού. Και οι άνθρωποι που θα περνούν θα λένε: ώ! τι όμορφο λουλούδι! Αυτό εδώ είναι το λουλούδι του αντάρτη που πέθανε για την ελευθερία μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτό το ανατριχιαστικό τραγούδι της αντίστασης.
Οι συγκινητικές στιγμές ένωσαν τους πολίτες της χώρας που σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία του εγκλεισμού βρήκαν μια χαραμάδα ελπίδας και συσπείρωσης που την είχαν ανάγκη.
Αλλωστε το άκουσμα του αντιστασιακού ύμνου, δημιουργεί ανατριχίλα στον καθένα, πόσο μάλλον σε εκείνους που έζησαν εκείνη την σκληρή περίοδο του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία.
To διάγγελμα του Σέρτζιο Ματαρέλα
«Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από τον φασισμό και τον ναζισμό ας μας προσφέρει την δύναμή για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σήμερα το πρωί, μόνος, και με προστατευτική μάσκα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία piazza Venezia της Ρώμης. «Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, την φάση της ανάκαμψης της χώρας μας», δήλωσε ο Ματαρέλα, με αναφορά στην σημερινή γιορτή.
Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.
Με αναφορά στις τελευταίες φάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα». Τέλος παρότρυνε τους συμπατριώτες του, «η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να χαρακτηρίσει την στάση τους και στην σημερινή περίοδο, κατά την σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές».