Σάλο προκαλούν στην Ιταλία οι καταγγελίες ότι επτά ακτιβίστριες υποχρεώθηκαν από αστυνομικούς σε ανάκριση να βγάλουν τα εσώρουχά τους και να κάνουν βαθύ κάθισμα.
Οι ακτιβίστριες για το κλίμα οδηγήθηκαν μαζί με άλλα 15 άτομα στο αστυνομικό τμήμα της Μπρέσια, αφού προηγουμένως μετείχαν σε διαμαρτυρία, που οργάνωσαν οι «Extinction Rebellion», «Ultima Generazione» και «Free Palestine» στην είσοδο του εργοστασίου της ιταλικής εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας Leonardo.
Οι ακτιβίστριες καταγγέλλουν ότι έτυχαν εξευτελιστικής μεταχείρισης από αστυνομικούς με την αντιπολίτευση να καλεί τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, να διατάξει έρευνα για το συμβάν.
«Μου ζήτησαν να γδυθώ, να βγάλω τα εσώρουχά μου και να κάνω τρία βαθιά καθίσματα "για έλεγχο", όπως είπαν», αναφέρει μία από τις ακτιβίστριες της Extinction Rebellion σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Και υποστήριξε ότι η μεταχείριση αυτή επιφυλάχθηκε «μόνον στις γυναίκες, όχι στους άνδρες» διαδηλωτές, που συνελήφθησαν.
Σε ανάλογες καταγγελίες σε άλλο βίντεο προέβη και άλλο μέλος της ίδιας οργάνωσης.
Οι ακτιβίστριες παρέμειναν υπό κράτηση για επτά ώρες και στη συνέχεια τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «στασιαστική συγκέντρωση» και «απροειδοποίητη διαδήλωση», όπως αναφέρει ο Guardian .
Τι απαντά η αστυνομία στις καταγγελίες των ακτιβιστριών
Η αστυνομία της Μπρέσια αρνήθηκε αρχικά τις κατηγορίες, και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι γυναίκες αστυνομικοί έκαναν τον έλεγχο στις ακτιβίστριες ζητώντας τους «να λυγίσουν τα πόδια για την ανεύρεση επικίνδυνων αντικειμένων». Απορρίπτοντας τα περί εξευτελιστικής μεταχείρισης η αστυνομία επιμένει ότι «διαφυλάχθηκε η αξιοπρέπεια και η εμπιστευτικότητα» και ότι εφαρμόστηκαν οι ορθές διαδικασίες.
Οι καταγγελίες των ακτιβιστριών έρχονται σε μια περίοδο όπου το ιταλικό κοινοβούλιο εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, το οποίο στοχοθετεί δράσεις ακτιβιστών που μπλοκάρουν δρόμους και σιδηροδρόμους απειλώντας τους με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως δύο ετών. Μετά το πράσινο φως που άναψε η Βουλή τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πιέζει για την άμεση έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Γερουσία.
Ο πολιτικός της Συμμαχίας Πρασίνων-Αριστεράς, Μάρκο Γκριμάλντι, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να διατάξει έρευνα για το περιστατικό, ενώ ο Ματέο Ορφίνι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι παρόμοιο συμβάν σημειώθηκε στη Μπολόνια.