Ένα γερμανικό πλοίο διάσωσης που αποβίβασε σχεδόν 400 μετανάστες στη Σικελία στις αρχές Μαρτίου, ακινητοποιήθηκε για θέματα ασφάλειας από την ιταλική ακτοφυλακή, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία το διαχειρίζεται.
Το σκάφος Sea-Watch 3, το οποίο διαχειρίζεται η οργάνωση Sea-Watch, έχει αποκλειστεί από την ακτοφυλακή στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας, όπου είχε δέσει με 363 μετανάστες στις 3 Μαρτίου.
Διατάχθηκε έλεγχος για παραβίαση από το σκάφος των κανονισμών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αποτροπή των πυρκαγιών πάνω στο σκάφος, την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση του πληρώματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής. Από χθες βράδυ, το #SeaWatch3 βρίσκεται σε διοικητική ακινητοποίηση στην Αουγκούστα. Μας κατηγορούν εκ νέου ότι σώσαμε πολλούς ανθρώπους, έγραψε στο Twitter η ΜΚΟ Sea Watch.
Θα έπρεπε να αφήσουμε 363 ανθρώπινα πλάσματα να πεθάνουν μέσα στην αδιαφορία των αρχών, που συνεχίζουν να μην προτείνουν καμία εναλλακτική από την παρουσία μας στη θάλασσα; διερωτάται η ΜΚΟ.
Την ίδια ώρα, το Ocean Viking, ένα άλλο σκάφος ανθρωπιστικών διασώσεων το οποίο περισυνέλεξε 116 μετανάστες την περασμένη εβδομάδα, αποκλείστηκε μεσοπέλαγα νότια της Μάλτας, αναμένοντας άδεια για να εισέλθει σε ένα λιμάνι. Η ιταλική ακτοφυλακή ακινητοποιεί συχνά σκάφη ανθρωπιστικών ΜΚΟ, ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητο και με πολιτικά κίνητρα από τις τελευταίες.
Οι ΜΚΟ κατηγορούνται επίσης ότι συνεργάζονται με Λίβυους διακινητές μεταναστών για την αποβίβαση με ασφάλεια επίδοξων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές, κατηγορία την οποία απορρίπτουν σθεναρά. Οι εισαγγελείς του Τραπάνι, στη Σικελία, ξεκίνησαν έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς σε βάρος των Γιατρών χωρίς σύνορα (MSF) και της Save the Children, και αναμένεται να ζητήσουν να διεξαχθεί δίκη εναντίον τους. Η Ιταλία είναι μια πύλη εισόδου που προτιμούν οι μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη, αλλά η θαλάσσια διαδρομή ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και τη Σικελία είναι μία από τις πιο φονικές στον κόσμο.
Σχεδόν 530.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στις ιταλικές αρχές από τις αρχές του 2015, εκ των οποίων περίπου 6.000 από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Από τον Ιανουάριο, 232 μετανάστες πέθαναν ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού τους προς την Ιταλία ή τη Μάλτα, έναντι 983 στη διάρκεια του 2020, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.