Η διαφορετική συνάντηση του Μπάιντεν με κορυφαίους ιστορικούς -«Η δημοκρατία απειλείται» τον προειδοποίησαν - iefimerida.gr

Η διαφορετική συνάντηση του Μπάιντεν με κορυφαίους ιστορικούς -«Η δημοκρατία απειλείται» τον προειδοποίησαν

Ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να αφήσει το αποτύπωμά του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία
Ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να αφήσει το αποτύπωμά του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία/ Φωτογραφία Shutterstock
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Σε μια διαφορετική συνάντηση προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζητώντας δύο ώρες στο Λευκό Οίκο με επιφανείς ιστορικούς και ειδικούς, για τις σύγχρονες εξελίξεις.

Με ένα πολύ καλό μάθημα ιστορίας ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε τις πληροφορίες που χρειάζεται- αυτή τη φορά από ακαδημαϊκούς και ειδικούς, για να δώσει απάντηση στα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ, γράφει η Washington Post.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε με ιστορικούς την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, συνέκριναν την απειλή που αντιμετώπιζε η Αμερική με την εποχή πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865) και με την πολιτική κατάσταση πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημάνοντας συναγερμό.

Ένα είδος Σωκρατικού διαλόγου

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε μια παύση την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους της προεδρίας του, για ένα σχεδόν δίωρο ιδιωτικό μάθημα ιστορίας από μια ομάδα ακαδημαϊκών.

Η ακαδημαϊκού επιπέδου συζήτηση στις 4 Αυγούστου εκτυλίχθηκε ως ένα είδος Σωκρατικού διαλόγου μεταξύ του προέδρου και μιας επιλεγμένης ομάδας μελετητών, οι οποίοι χαρακτήρισαν την τρέχουσα περίοδο ως μια από τις πιο επικίνδυνες στη σύγχρονη ιστορία για τη δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που ήταν εις γνώσιν τους το περιεχόμενο της συζήτησης άλλα ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς ήταν ιδιωτική συνάντηση.

Έγιναν συγκρίσεις με τα χρόνια πριν από τις εκλογές του 1860, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν προειδοποίησε ότι ένα «σπίτι διχασμένο, ενάντια στον εαυτό του, δεν μπορεί να σταθεί» και το προβάδισμα στις εκλογές του 1940, όταν ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ «πολέμησε την αυξανόμενη εγχώρια συμπάθεια για τον ευρωπαϊκό φασισμό και την αντίδραση στην ιδέα οι ΗΠΑ να μπουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος/ Φωτογρφία Shutterstock

Ο Μπάιντεν αναμένει πολλά από τέτοιου είδους συναντήσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αποφασίζει να μιλήσει με ειδικούς και εμπειρογνώμονες. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μίλησε με τον Μπάιντεν τον Μάιο σχετικά με τον πληθωρισμό και τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων πρώην Ρεπουμπλικανών συμβούλων, ήρθε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο για να ενημερώσει τον Μπάιντεν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει την απομόνωση που είναι ενδημική στην προεδρική θητεία, ένα πρόβλημα που ορισμένοι Δημοκρατικοί λένε ότι έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αμερικανός Πρόεδρος ξοδεύει ώρες σε αυτές τις επιτραπέζιες συναντήσεις, κάνοντας ερωτήσεις και συζητώντας διάφορα σενάρια, λένε οι συμμετέχοντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ενημερώσει σχετικά τον Μπάιντεν μαζί με άλλους ειδικούς πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πριν από τη συνάντηση του προέδρου το 2021 με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

«Βγαίνουν από τη φούσκα τους», είπε ο ΜακΦόλ αναφερόμενος σε αυτές τις συναντήσεις με την προεδρία. «Εργάστηκα στον Λευκό Οίκο για τρία χρόνια πριν πάω στη Μόσχα και, συγκριτικά, νομίζω ότι το κάνουν πλέον με πολύ πιο στρατηγικό τρόπο από ό,τι το κάναμε παλιά επί κυβέρνησης Ομπάμα».

«Ήθελαν πραγματικά να σκεφτούν έξω από το κάδρο»

Ο ΜακΦόλ ήταν μέρος ομάδας που συναντήθηκε για να συζητήσει την Ουκρανία στο East Room νωρίτερα αυτό το έτος, μαζί με τον πρώην διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χαας, τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια,, τον αναλυτή Ίαν Μπρέμερ, την πρώην σύμβουλο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Φιόνα Χίλ και τον απόστρατο ναύαρχο και πρώην Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδη.

«Ήθελαν πραγματικά να σκεφτούν έξω από το κάδρο, υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, ο οποίος θα είναι φρικτός για όλους τους εμπλεκόμενους; Μπορούμε να το σταματήσουμε; Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;» είπε ο Μπρέμερ. «Όλες οι αλληλεπιδράσεις μου [με τον Λευκό Οίκο] τα τελευταία χρόνια ήταν ομοιόμορφα ανοιχτές, εποικοδομητικές και ήθελαν πραγματικά να έχω την καλύτερη αίσθηση για το πού τα καταφέρνουν σωστά και πού όχι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς είπε ότι ο πρόεδρος «εκτιμά την ακρόαση από ένα ευρύ φάσμα ειδικών». Η εκπρόσωπος τουΣυμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριεν Γουότσον δήλωσε: «Είμαστε σε τακτική επαφή με μια πολύμορφη, δικομματική συλλογή εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν είπε ότι προτεραιότητα του δεύτερου έτους της θητείας του ήταν να λάβει περισσότερες πληροφορίες από τον ακαδημαϊκό κόσμο, τους συγγραφείς συντακτών, τις δεξαμενές σκέψης και άλλους εξωτερικούς ειδικούς. «Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες, περισσότερες πληροφορίες, πιο εποικοδομητική κριτική για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω», είπε στους δημοσιογράφους.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Η συνάντηση Μπάιντεν- Κλίντον

Μερικές συναντήσεις ήταν πιο αποκλειστικές. Σε ένα ιδιωτικό γεύμα με τον Μπάιντεν στις 2 Μαΐου, ο Κλίντον επαίνεσε τις προσπάθειες του διαδόχου του να οικοδομήσει έναν πολυεθνικό συνασπισμό που θα στηρίζει την Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, προέτρεψε επίσης τον Μπάιντεν να επιμείνει στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, με την προσδοκία ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν τις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για την συνάντηση των δύο σημαίνοντων πολιτικών.

Οι δυό τους συζήτησαν εκτενώς γύρω από την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι ιστορικοί που έχει προσκαλέσει ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ακολουθούν μια πιο μακροσκοπική οπτική, τοποθετώντας την προεδρία του στο πλαίσιο μιας πορείας της Αμερικής από την ίδρυσή της. Ο Μπάιντεν- ο οποίος είναι 78 ετών και έχει δει από κοντά εννέα προέδρους, ξεκινώντας από τον Ρίτσαρντ Μ. Νίξον, έχει δείξει ότι έχει σκεφτεί τι κάνει ορισμένες προεδρίες πιο επιτυχημένες από άλλες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παλιά πρακτική η συνάντηση της Προεδρίας με ιστορικούς

Η ομάδα που συγκεντρώθηκε στην αίθουσα Χαρτών του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος μιας τακτικής προσπάθειας ιστορικών της Προεδρίας να ενημερώνουν τους προέδρους, μια πρακτική που χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή της κυβέρνησης Ρίγκαν. Ο Ομπάμα συγκάλεσε τέτοιες ομάδες πολλές φορές, αν και οι συνεδριάσεις δεν ευνοήθηκαν υπό τον Τραμπ, μετέπειτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι κάθισαν στο τραπέζι;

Μετά από μια παρόμοια συνάντηση με τον Μπάιντεν την περασμένη άνοιξη, η συνάθροιση της περασμένης βδομάδας ξεχώρισε για το σχετικά μικρό της μέγεθος και την εστίαση των συμμετεχόντων στην «άνοδο του ολοκληρωτισμού σε όλο τον κόσμο και την απειλή για τη δημοκρατία στο εσωτερικό», σημειώνει το ρεπορτάζ της Washnigton Post.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο περιστασιακός γραφέας των λόγων του Μπάιντεν, Τζον Μέχαμ, η δημοσιογράφος Αν Απλμπάουμ, ο καθηγητής του Πρίνστον, Σον Γουίλεντς, η ιστορικός του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Αλίντα Μπλακ και ο προεδρικός ιστορικός Μάικλ Μπεσλός. Στο τραπέζι κάθισαν επίσης η ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ανίτα Νταν και ο επικεφαλής λογογράφος Βίνει Ρέντι.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν ακόμα θετικός στον κορωνοϊό, εμφανίστηκε μέσω οθόνης που ήταν στημένη δίπλα στο τζάκι της αίθουσας, κρατώντας σημειώσεις καθώς καθόταν δύο ορόφους πάνω, στην Αίθουσα των Συνθηκών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκε μια δυνατή βροντή, για την οποία αργότερα οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ότι συνέπεσε με τον κεραυνό που σκότωσε τρία άτομα στην πλατεία Λαφαγιέτ, απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο/ Φωτογραφία AP
Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο/ Φωτογραφία AP

Οι δημοκρατικές αξίες και θεσμοί σε κίνδυνο

Ένα άτομο που γνωρίζει για τη συζήτηση είπε ότι η συνομιλία ήταν κυρίως ένας τρόπος για τον Μπάιντεν να ακούσει και να σκεφτεί το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η θητεία του. Δεν έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις ούτε συζήτησε τα σχέδιά του για το μέλλον.

«Μεγάλο μέρο των συνομιλιών αφορούσε το ευρύτερο πλαίσιο γύρω από τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς και τις τάσεις προς την απολυταρχία παγκοσμίως», ανέφερε η πηγή.

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους εμπειρογνώμονες έχουν μιλήσει ειλικρινά τους τελευταίους μήνες σχετικά με την απειλή που βλέπουν για το αμερικανικό σχέδιο για τη Δημοκρατία, μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεχιζόμενη άρνηση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και τις προσπάθειες αρνητών των εκλογών να αναζητήσουν κρατικό αξίωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία διδάσκει

Η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στάθηκε στις ομοιότητες μεταξύ του σημερινού τοπίου και της περιόδου που οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο αυξανόμενος αυταρχισμός στο εξωτερικό βρήκε τον ανησυχητικό απόηχό του μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς ο Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι εδραίωσαν την εξουσία τους τη δεκαετία του 1930, ο αιδεσιμότατος Τσαρλς Κάφλιν χρησιμοποίησε τη ραδιοφωνική του εκπομπή για να διαδώσει ένα λαϊκιστικό αντισημιτικό μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γερουσιαστής Χιούι Λόνγκ Λονγκ συγκέντρωσε επίσης τους Αμερικανούς εναντίον του Ρούσβελτ και δεν έκερυωε τη συμπάθειά του για τη δικτατορική διακυβέρνηση.

Το γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ
Το γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ/ Φωτογραφία Shutterostock

«Μια μάχη για την ψυχή του έθνους»

Οι ανησυχίες για τις αντιδημοκρατικές τάσεις έχουν από καιρό ταλανίσει τον Μπάιντεν, ο οποίοςείχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2020 με το σλόγκαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια «μάχη για την ψυχή του έθνους». Οι Δημοκρατικοί αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι οι ίδιες ιδέες θα εδραιώσουν την εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν, εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτήν, ειδικά αν ο Τραμπ είναι και πάλι αντίπαλός του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάιντεν συνέχισε να θίγει τέτοια θέματα στις δημόσιες ομιλίες του
«Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εξέγερσης και υπέρ της δημοκρατίας», είχε πει ο Μπάιντεν στον Εθνικό Οργανισμό Μαύρων Στελεχών Επιβολής του Νόμου, αναφερόμενος στην επίθεση στο Καπιτώλιο. «Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εξέγερσης και φιλοαμερικανός», δήλωνε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ