Η Μαριούπολη, η κοιτίδα της ομογένειας στην Ουκρανία, έχει μεγάλη ιστορία, όμως πλέον κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό.
Ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Αναγνωστόπουλος το εξήγησε, άλλωστε, σε σημερινή του ανάρτηση.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ είχε πραγματοποιήσει αφιέρωμα στην ελληνικότητα της Μαριούπολης τον Φεβρουάριο του 2018. Σε αποσπάσματα που μεταδόθηκαν στο σημερινό δελτίο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η πόλη πήρε το όνομά της από την Παναγία.
Οι πρώτοι Έλληνες έζησαν εκεί το 1775, όταν με διάταγμα η Μεγάλη Αικατερίνη παραχώρησε στους εκδιωγμένους από τους Τούρκους κατοίκους της Κριμαίας την περιοχή αυτή. Το συγκεκριμένο διάταγμα υπάρχει στο μουσείο της πόλης, με τον πρόξενο να εύχεται στο μήνυμά του να διασωθεί. Στην αρχή, πήγαν 200 οικογένειες, που στη συνέχεια έφτασαν γρήγορα τους 15.000 κατοίκους.
Η ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή είναι μακραίωνη. Στην ευρύτερη Κριμαία υπήρχαν ελληνικές πόλεις από τα αρχαία χρόνια, άκμασαν στο Βυζάντιο, αλλά τον 18ο αιώνα αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ακολούθησαν τα «μαύρα χρόνια» για τους συμπατριώτες μας, της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε το ελληνικό στοιχείο δέχθηκε σφοδρούς διωγμούς, αφού με κάποιες κατασκευασμένες αφορμές -όπως ότι ήταν συνεργάτες των ναζί ή ότι ήθελαν να δημιουργήσουν μια «ανεξάρτητη ελληνική δημοκρατία»- πολλοί κατέληξαν στα γκούλαγκ, ενώ εκτελέστηκαν στο απόσπασμα πάνω από 5.000 Έλληνες.
Το ελληνικό χρώμα της πόλης παρέμενε πολύ έντονο μέχρι τη ρωσική εισβολή. Στη Μαριούπολη λειτουργούσαν 39 πρωτοβάθμια ελληνικά σχολεία και 6 δευτεροβάθμια, με 156 δασκάλους.
Ο αριθμός των Ελλήνων στην περιοχή ξεπερνά τους 100.000, με το 80% να ζει στη Μαριούπολη και τους υπόλοιπους στα υπόλοιπα 29 ελληνόφωνα χωριά.
Στο αφιέρωμα του ΣΚΑΪ παρουσιάζονται συγκινητικές μαρτυρίες.
Η Μαριούπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή, με την πολιορκία της πόλης να συνεχίζεται και τους κατοίκους να υποφέρουν, με τα θύματα να ανέρχονται σε χιλιάδες. Μια κοιτίδα του Ελληνισμού κινδυνεύει να σβηστεί από τον χάρτη. Κατά τα λεγόμενα του προξένου, αυτό έχει ήδη συμβεί.
Δείτε τη συνέντευξη του iefimerida στην πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Νάντια Τσαπνή, στις 28 Ιανουαρίου 2022, ελάχιστες εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.