Διαηλώσεις υπερορθόδωξων Εβραίων που δεν θέλουν να καταταγούν στον στρατό, καεστάλησαν από τις ισραηλινές αρχές
Διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από στρατολογικά γραφεία ενώ άλλοι διέκοπταν με καθιστική διαμαρτυρία την κυκλοφορία Μέσω Μαζικής Μεταφοράς.
Οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ κατά των προσπαθειών να επιστρατευτούν μέλη της κοινότητας στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Kατεστάλησαν οι διαδηλώσεις
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βίας για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τους δρόμους και από την περιοχή, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η αστυνομία δήλωσε ότι κήρυξε τη διαμαρτυρία παράνομη, καθώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξεγέρθηκαν, έκλεισαν κοντινούς δρόμους και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Μετά τη διάλυση, μερικές δεκάδες υπερορθόδοξοι προσπάθησαν να διακόψουν την υπηρεσία ελαφρών σιδηροδρόμων της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ του κεντρικού σταθμού λεωφορείων και της Παλιάς Πόλης, ανέφερε το πρακτορείο Kol Ha'ir που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν πέντε συλλήψεις και ξεκίνησε έρευνα για μια σωματική διαμάχη μεταξύ ενός διερχόμενου οδηγού και ενός διαδηλωτή. Νωρίτερα οι διαδηλωτές προσπάθησαν επανειλημμένα να παραβιάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας κοντά στο κέντρο στρατολόγησης, ενώ συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.
«Προτιμούμε να πεθάνουμε παρά να καταταγούμε»
Δημοσιογραφικές αναφορές από το σημείο ανέφεραν ότι φώναζαν συνθήματα κατά της κατάταξης, όπως: «Προτιμούμε να πεθάνουμε παρά να καταταγούμε» και «[Επιλέγουμε] τη φυλακή και όχι τον στρατό».
Σε μια απόφαση-ορόσημο στις 25 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιστρατεύσει τους υπερορθόδοξους σπουδαστές της yeshiva στο στρατό, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα νομικό πλαίσιο για τη συνέχιση της επί δεκαετίες πρακτικής της χορήγησης εξαιρέσεων από τη στρατιωτική θητεία. Η δικαστική απόφαση απαγόρευσε επίσης μόνιμα στο κράτος να χρηματοδοτεί τις υπερορθόδοξες γιεσίβες για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε αυτές αντί της στρατιωτικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά ήταν συνδεδεμένα με τους όρους των απαλλαγών από τη θητεία στις IDF, οι οποίες πλέον δεν υφίστανται.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμαινε ότι μετά από δεκαετίες πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων και διαμάχης για το θέμα αυτό, υπάρχει πλέον νομική υποχρέωση για τους νεαρούς άνδρες Χαρέντι να ενταχθούν στην υπόλοιπη εβραϊκή ισραηλινή κοινότητα και να υπηρετήσουν στο στρατό.