Δύο Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένα παιδί 6 ετών, σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα περιστατικό που αποτελεί τεστ για τις δεσμεύσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης να λάβει μέτρα ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ισραηλινών.
Η επίθεση, την οποία η ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε «τρομοκρατική», σημειώθηκε στη Ραμότ, μια εβραϊκή συνοικία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η οποία προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.
Η επίθεση, ο δράστης της οποίας σκοτώθηκε, σημειώθηκε την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα ανεξέλεγκτης βίας, καθώς η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση παρουσιάζει κλιμάκωση από την αρχή του έτους.
Πριν δύο εβδομάδες άλλη επίθεση κόστισε τη ζωή σε έξι Ισραηλινούς και μία Ουκρανή σε άλλη εβραϊκή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι δύο αυτές επιθέσεις αποτελούν δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, την πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, η οποία έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ισραηλινών, είτε αυτοί ζουν στο Ισραήλ είτε στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, περίπου στις 13:00 χθες (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο οδηγός του αυτοκινήτου, ένας κάτοικος της Ισαουίγιε παλαιστινιακής συνοικίας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ηλικίας 31 ετών, προσέκρουσε «με μεγάλη ταχύτητα (…) πάνω σε αθώους που περίμεναν στη στάση λεωφορείου.
Σύμφωνα με τους διασώστες, ένα 6χρονο παιδί σκοτώθηκε επί τόπου.
Ο Άλτερ Σλόμο Λέντερμαν, μαθητής σε γεσίβα (ταλμουδική σχολή), ηλικίας 20 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Shaare Tzedek, όπου οι γιατροί «δίνουν μάχη για να κρατήσουν ζωντανό» ένα 8χρονο παιδί που έχει τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, δύο εκ των οποίων σοβαρά.
«Κρίση ασφαλείας»
Η κηδεία του 6χρονου παιδιού έγινε χθες το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, βάσει του εβραϊκού θρησκευτικού κανόνα που θέλει τους νεκρούς να θάβονται το συντομότερο δυνατό και απαγορεύει τις ταφές στη διάρκεια του Σαββάτου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον οδηγό του αυτοκινήτου σκότωσαν αστυνομικοί που έφτασαν γρήγορα στο σημείο της επίθεσης.
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, ταυτοποίησε τον δράστη ως τον Χουσέιν Χάλεντ Καράκα και χαρακτήρισε την επίθεσή του «ηρωική» και «φυσική και νόμιμη απάντηση στα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής».
«Τέτοιου είδους επιθέσεις και η εξύμνησή τους τροφοδοτούν έναν κύκλο αιματοχυσίας χωρίς τέλος και πρέπει να τις καταδικάζουν όλοι», σχολίασε στο Twitter ο Τορ Βένεσλαντ μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης την επίθεση, εκτιμώντας ότι «η σκόπιμη στοχοθέτηση αθώων αμάχων είναι ταυτόχρονα ειδεχθής και σοκαριστική».
«Θα εξακολουθήσω να απορρίπτω και να καταδικάζω οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων και αθώων και κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά», ανήρτησε στο Twitter ο Μάνσουρ Αμπάς επικεφαλής του αραβικού ισραηλινού κόμματος Raam.
Προσωπικότητα της ακροδεξιάς, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μετέβη στο σημείο λίγη ώρα μετά την επίθεση. Εκεί του επιτέθηκε πλήθος οργισμένων ανθρώπων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι δεν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση να εγγυηθεί την ασφάλεια.
Άλλοι φώναζαν «θανατική ποινή για τους τρομοκράτες», μια αναφορά σε προεκλογική δέσμευση του Μπεν- Γκβιρ. Μέρος της άκρας δεξιάς και της δεξιάς στο Ισραήλ στηρίζει αυτή τη θέση, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει καταφέρει να περάσει σχετική νομοθεσία.
«Φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου»
Άλλοι περαστικοί φώναζαν στον Μπεν- Γκβιρ: «Οι χειρότερες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επί υπουργίας σας», έμμεση κριτική στην πολιτική του, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, τροφοδοτεί τη βία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι «αποφάσισε να λάβει άμεσα μέτρα για να (…) κατεδαφιστεί το σπίτι του τρομοκράτη».
«Είμαι σε κατάσταση σοκ, φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου», δήλωσε η 16χρονη Εφράτ, κάτοικος της Ραμότ. «Κοιτάω γύρω μου συνεχώς, όλοι μου μοιάζουν ύποπτοι».
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την αργία του Σαββάτου, «την ώρα που τόσοι άνθρωποι περίμεναν στη στάση του λεωφορείου για να ταξιδέψουν», δήλωσε ο Ελί Μπέερ πρόεδρος της United Hatzalah, μια οργάνωση εθελοντών διασωστών.
«Μεγάλος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους (…) προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και παίρνουν το λεωφορείο με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
«Είναι τρελό αυτό που συνέβη στα παιδιά (…) μόνο εδώ έχει γίνει κανονικότητα», κατήγγειλε ο Νεχουράι Ντερί κάτοικος της Ρεχοβότ, κοντά στο Τελ Αβίβ. «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση».
Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι – μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και ανήλικοι--, οκτώ Ισραηλινοί πολίτες (εκ των οποίων δύο ανήλικοι) και μία Ουκρανή, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που καταρτίστηκε από επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.