Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρώην πολιτικός του αντίπαλος Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έκτακτης ανάγκης.
Κάπως έτσι μπαίνει τέλος στην πλέον μακροχρόνια πολιτική κρίση στην ιστορία του Ισραήλ, εν μέσω της πανδημίας Covid-19. «Υπεγράφη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» από τους κ.κ. Νετανιάχου και Γκαντς, αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα από τα κόμματα των δύο πολιτικών, το Λικούντ και το Μπλε-Λευκό αντίστοιχα.
Πάνω από 2000 άτομα διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, μετά από κινητοποίηση μέσω Facebook από το λεγόμενο κίνημα των «μαύρων σημαιών» και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Yitzhak-Rabin. Ευλαβικά κράτησαν τις αποστάσεις μεταξύ τους για να προστατευθούν από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία μόλυνε πάνω από 13 000 άτομα στο Ισραήλ και σκότωσε 172 ανθρώπους.
Η διαδήλωση έγινε προκειμένου να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, μεταξύ Νετανιάχου και Γκαντς.
Το Ισραήλ σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ανέθεσε στον Μπένι Γκαντζ την εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Μπένι Γκαντζ του κόμματος Kahol Lavan (Μπλε-Λευκό) προκάλεσε την έκπληξη ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση «ενότητας και έκτακτης ανάγκης» με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Ορκίστηκε ωστόσο να μην μοιραστεί την εξουσία μαζί του, όσο δεν έχει διευθετήσει τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη.
Οι πολιτικές γραμμές άρχισαν να μετακινούνται. Από αντίπαλος, ο Γκαντζ γινόταν πρώην αντίπαλος. Η ελπίδα για μια κυβερνητική συμφωνία φάνηκε στον ορίζοντα για πολλούς Ισραηλινούς, με άλλους να κατηγορούν ωστόσο τον Γκαντζ, πρώην αρχηγό του επιτελείου στρατού, ότι παρέδωσε τα όπλα.