Σε απεργία ετοιμάζονται να κατέβουν σήμερα οι γιατροί στο Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση μέρους της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης μετά τις χθεσινοβραδυνές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ.
Ο Ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος, που εκπροσωπεί το 95% των γιατρών της χώρας, ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία πλην ορισμένων εξαιρέσεων στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα μετά την προειδοποιητική απεργία της περασμένης εβδομάδας κι ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.
Μαζί με τους γιατρούς σε απεργία κατεβαίνει και το 73% των εκπαιδευόμενων, ενώ ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Μοσέ Αρμπέλ, προσπαθεί να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις.
Σε νέα φάση η κρίση στο Ισραήλ
Με τις απειλές για γενική απεργία και την πιθανή άρνηση 10.000 εφέδρων να προσέλθουν στα καθήκοντά τους η μεγαλύτερη εγχώρια κρίση του Ισραήλ εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο. Τις διαδηλώσεις πυροδότησε η ψήφιση μέρους του νόμου, που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις με 64 ψήφους από όλα τα μέλη του συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κνεσέτ και τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να εγκαταλείπουν την αίθουσα φωνάζοντας «ντροπή!».
Περί τους 20.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύχτα τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ κραδαίνοντας σημαίες του Ισραήλ και φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη μάχη».
Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων έβαλαν φωτιές, ενώ εμπορικά κέντρα και καταστήματα σε πολλές πόλεις του Ισραήλ κατέβασαν τα ρολά σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις.
Χιλιάδες διαδήλωσαν και στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου ξέσπασαν συμπλοκές με αστυνομικούς και συνελήφθησαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, καθώς και ένας οδηγός που έπεσε με το όχημά του σε ομάδα διαδηλωτών τραυματίζοντας τρία άτομα.
Διεθνείς αντιδράσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο προεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν εγκαταλείπει το στόχο για επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Ισραήλ. «Είναι δυστυχές που η ψηφοφορία διεξήχθη σήμερα με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν Πιερ.
Επικριτές του νόμου είπαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ, κατήγγειλε «καταστροφή της ισραηλινής δημοκρατίας» από τον κυβερνώντα συνασπισμό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση προς το παρόν των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ενώ εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ καταδίκασαν την ψήφιση του νόμου ως απειλή για τη δημοκρατία.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη νύχτα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το νόμο «αναγκαία δημοκρατική ενέργεια», που «θα επαναφέρει μια ισορροπία μεταξύ των εξουσιών» και απηύθυνε έκκληση για νέο διάλογο με την αντιπολίτευση.