Ισραήλ: Ορατός ο κίνδυνος το Iron Dome να φτάσει στα όριά του αν ανοίξουν και άλλα μέτωπα στον πόλεμο - iefimerida.gr

Ισραήλ: Ορατός ο κίνδυνος το Iron Dome να φτάσει στα όριά του αν ανοίξουν και άλλα μέτωπα στον πόλεμο

Αναχαίτιση ρουκετών της Χαμάς από το Iron Dome πάνω από την πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ
Αναχαίτιση ρουκετών της Χαμάς από το Iron Dome πάνω από την πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ / Φωτογραφία: AP Photo / Tsafrir Abayov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία για την πιθανότητα κορεσμού της αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome του Ισραήλ από μπαράζ ρουκετών και πυραύλων σε περίπτωση που ο πόλεμος με τη Χαμάς κλιμακωθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εκφράζουν Αμερικανοί ειδικοί.

O «Σιδηρούς Θόλος» έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ρουκέτες, πυραύλους και οβίδες που θα μπορούσαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές ή σημαντικές υποδομές στο Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποτελεσματικότητα του Iron Dome

Το σύστημα Iron Dome έχει πιάσει ποσοστό καταρρίψεων εισερχόμενων βλημάτων 90% σε προηγούμενες συρράξεις, αλλά χρειάζεται, όπως και όλα τα συστήματα αεράμυνας, επαρκή αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης, που μπορεί να εξαντληθούν σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η Χαμάς κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτό το αδύνατο σημείο  του Iron Dome εξαπολύοντας περί τις 3.000 ρουκέτες στο πρώτο εικοσάλεπτο, επεσήμανε στο Bloomberg ο Πάτρικ Σάλιβαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι πύραυλοι της εξτρεμιστικής οργάνωσης αυτή τη φορά ήταν πιο εξελιγμένοι.

Ανησυχία για εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Λόγω αυτών των κενών στην ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την πιθανότητα εμπλοκής της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, με εκτόξευση πυραύλων ακριβείας κατά ισραηλινών αστικών κέντρων, την ώρα που οι IDF θα εμπλέκονται σε έναν λίαν επικίνδυνο «αστικό πόλεμο» με τη Χαμάς στην πυκνοκατοικημένη Γάζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξ ου και η απόφαση του Πενταγώνου να «νοικιάσει» στο Ισραήλ δύο συστήματα Iron Dome, που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει δύο αεροπλανοφόρα στα ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας ως αποτρεπτικό μέσο για εκείνους που θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, όπως είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακόμη και μια μικρή πτώση κοντά στο 80% του ποσοστού αναχαίτισης εισερχόμενων πυραύλων από το Iron Dome θα σήμαινε ότι πολλές περισσότερες ρουκέτες θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ σε περίπτωση ενός μεγάλου μπαράζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βόρειο μέτωπο

Η Χεζμπολάχ διαθέτει περί τους 100.000 πυραύλους και ρουκέτες, κι αν εμπλακεί στη σύρραξη «υπάρχει ο κίνδυνος κορεσμού του Iron Dome», λέει ο Σαάν Σιχ του Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.
«Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χαμάς είναι κατά πολύ υπέρτερο εκείνου της Χαμάς ως προς την ποιότητα και την ακρίβεια. Αν εξαπολύσει μπαράζ, τότε κάποιοι πύραυλοι θα περάσουν», συμπληρώνει ο Αλεξάντερ Ντάουνς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Δεδομένου ότι το Iron Dome χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ρουκετών μικρού βεληνεκούς, η πιθανή χρήση πιο προηγμένων όπλων όπως αυτά που διαθέτει η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ωθήσει το Ισραήλ να καταφύγει σε άλλες αντιπυραυλικές ασπίδες, όπως το “David’s Sling” («Σφεντόνα του Δαυίδ») και οι αμερικανικοί Patriots για την κατάρριψη πυραύλων και drones.

Μόνον που τα συστήματα αυτά είναι κοστοβόρα και θα επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τον αμυντικό προϋπολογισμό του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου κι ενώ έχει επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους. Κάθε σύστημα Iron Dome στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, ενώ η παραγωγή των ρουκετών της Χαμάς -έστω και των πιο εξελιγμένων που χρησιμοποιεί εσχάτως- είναι σαφώς φθηνότερη και η εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να αναπληρώσει ευκολότερα τα αποθέματά της.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει έξτρα στρατιωτική βοήθεια για να ενισχύσουν τα αποθέματα του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυραύλων αναχαίτισης του Iron Dome και άλλων συστημάτων αεράμυνας, αλλά πολλοί στην Ουάσιγκτον ζητούν περισσότερα, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, που ζητάει από τον Μπάιντεν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ρίτσαρντ Νίξον στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973: «Στείλτε ό,τι καταρρίπτει σε οτιδήποτε πετάει»…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Iron Dome ισραήλ αντιπυραυλική ασπίδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ