Ομάδες αναζήτησης Ισραηλινών, μέχρι και χθες, εξακολουθούσαν να βρίσκουν ζωντανούς τρομαγμένους επιζώντες της σφαγής της Χαμάς.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν βρεθεί είναι άνθρωποι που είχαν πάει στο φεστιβάλ που οι τρομοκράτες της Χαμάς μετέτρεψαν σε τόπο σφαγής. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι κάποιοι κρύβονται για μέρες και νύχτες στην ανοιχτή έρημο, πολύ φοβισμένοι για να πλησιάσουν κανέναν. Όπως γράφει η The Sun μάλιστα, μία μεγάλη οικογενειακή ομάδα 30 επιζώντων βρέθηκε να κρύβεται το βράδυ της Δευτέρας στο κιμπούτς του Ein Hashlosha, μόλις δύο μίλια από τα σύνορα της Γάζας. Η ομάδα, αποτελούμενη από 16 Ισραηλινούς και 14 υπηκόους της Ταϊλάνδης, έχασε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο αφού βρέθηκαν χωρίς τηλέφωνα και φοβήθηκαν να φύγουν από τα οχυρά δωμάτια πανικού.
Η αστυνομία και οι μονάδες της ισραηλινής αμυντικής δύναμης συνέχισαν να ερευνούν την περιοχή, η οποία ήταν ακόμα γεμάτη από θύλακες μαχητών της Χαμάς προχθές το βράδυ.
Οι μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας σκότωσαν περισσότερους από 250 ανθρώπους στο μουσικό φεστιβάλ Nova, αλλά η εκπληκτική ανακάλυψη επιζώντων που υποτίθεται ότι πέθαναν στη σφαγή δημιούργησε ελπίδες ότι περισσότεροι μπορεί να είναι ακόμα ζωντανοί.
«Ακόμα βρίσκουμε επιζώντες στην έρημο να κρύβονται κάτω από θάμνους πολύ τρομοκρατημένοι για να εμφανιστού. Δεν ξέρουν αν οι άνθρωποι που τους πλησιάζουν (ανήκουν) στον ισραηλινό στρατό ή στη Χαμάς και κρύβονται στην ανοιχτή έρημο», δήλωσε στη Sun ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Dean Elsdunne και συνεχίζει: «Άλλοι μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ασφαλή δωμάτια ή κτίρια χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία και να μην γνωρίζουν ότι είναι ασφαλές να βγουν έξω και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τους βρούμε.
Χιλιάδες συγγενείς συνέρρευσαν χθες σε ένα Κέντρο Υποστήριξης Οικογένειας κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ για να συναντήσουν τις αστυνομικές ομάδες. Όπως εξηγεί η Sun χρησιμοποιείται μία εξελιγμένη νέα τεχνολογία για συγκριθεί το DNA των συγγενών με εκείνο νεκρών και τραυματιών σε νοσοκομεία και νεκροτομεία. Παράλληλα, μια βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου επιτρέπει πλέον να εστιάζεται η προσοχή και να γίνονται αναζητήσεις σε περιοχές όπου τα θύματα των επιθέσεων μπορεί να είναι ακόμα ζωντανά και κρυμμένα.
Ο Elsdunne συνέχισε: «Οι οικογένειες που έρχονται εδώ μας παρέχουν δείγματα DNA για να ελέγξουμε τους τραυματίες και αυτούς που δυστυχώς σκοτώθηκαν και αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε ανθρώπους που μπορεί να είναι ακόμα ζωντανοί - και πού μπορεί να βρίσκονται. Αυτοί είναι πολύ σκοτεινοί καιροί, αλλά το να βρούμε 30 ανθρώπους ζωντανούς και σχετικά αλώβητους το βράδυ της Δευτέρας και πιο πρόσφατα από χθες, μας δίνει λίγο φως ελπίδας.
Συγκλονίζει ο αστυνομικός διευθυντής
Ο αστυνομικός διευθυντής, Τζαχί Μπεν Χάμο, δήλωσε ότι τον έχει σημαδέψει η δοκιμασία να ανακτήσει ακρωτηριασμένα πτώματα από τοποθεσίες σφαγής. «Αυτή ήταν μια θηριωδία δέκα φορές χειρότερη από την 11η Σεπτεμβρίου -ακόμη περισσότερο από αυτό- και έγιναν πράγματα στα θύματα που είναι ανείπωτα. Άνδρες γυναίκες και παιδιά έπεσαν θύματα των πιο ακραίων πράξεων και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρηγορήσουμε και να βοηθήσουμε τους αγαπημένους τους. Και αν κάποιος είναι ακόμα ζωντανός εκεί έξω, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τον προσεγγίσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
«Χρησιμοποιούμε όλη την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας, DNA και άλλες μεθόδους για να βρούμε ένα άτομο και να το αναγνωρίσουμε», είπε και τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω ζωντανοί και κρυμμένοι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Μπορούμε ακόμη και να ανακαλύψουμε αν είναι ζωντανοί και πρέπει να διασωθούν. Πρέπει να το κάνουμε αυτό με ευαισθησία, καθώς δεν μπορείτε να φανταστείτε μερικές από τις εικόνες που έχουν δει αυτά τα θύματα. Είδαν φρίκη, πράξεις κατά της ανθρωπότητας και χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια για να περάσουν αυτή την τραυματική εμπειρία. Αν κάποιος είναι ακόμα εκεί έξω και χρειάζεται διάσωση, θα τον φτάσουμε. Θα το κερδίσουμε».