Υπουργείο του Ισραήλ, σε έγγραφο που αποκαλύπτουν ΜΜΕ, φέρεται να συνέταξε πρόταση για τη μετακίνηση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο.
Όπως μετέδωσαν η ισραηλινή ιστοσελίδα Mekomit και το Wikileaks, ένα ισραηλινό υπουργείο έχει συντάξει μια πρόταση για τη μεταφορά των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, προκαλώντας αντιδράσεις των Παλαιστινίων και επιδεινώνοντας τις εντάσεις με το Κάιρο.
«Έγγραφο ιδεών» η έκθεση του υπουργείου Πληροφοριών, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβάθμισε την έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών ως μια υποθετική άσκηση -ένα «έγγραφο ιδεών», σύμφωνα με το AP.
«Είμαστε κατά της μεταφοράς σε οποιοδήποτε μέρος, σε οποιαδήποτε μορφή, και το θεωρούμε κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί» δήλωσε για την έκθεση ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινι, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, έξι ημέρες αφότου μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πήραν περισσότερους από 240 ομήρους, σε μια επίθεση που προκάλεσε έναν καταστροφικό ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τη Sicha Mekomit, έναν τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.
Τι αναφέρεται στο έγγραφο για τη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο
Στην έκθεσή του, το υπουργείο Πληροφοριών -ένα υπουργείο που διεξάγει έρευνες αλλά δεν καθορίζει τις αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο- πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις «για να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς που οδήγησαν στον πόλεμο».
Οι συντάκτες του εγγράφου θεωρούν ότι αυτή η εναλλακτική λύση είναι η πιο επιθυμητή για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Το έγγραφο προτείνει τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις με σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με το έγγραφο, στο εσωτερικό του Ισραήλ, για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Το έγγραφο δεν αναφέρει τι θα απογίνει η Γάζα, όταν απομακρυνθεί ο πληθυσμός της.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του AP για σχολιασμό της έκθεσης. Αλλά η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του τελευταίου πολέμου ότι δεν θέλει να δεχθεί ένα κύμα Παλαιστινίων προσφύγων.
Πώς απαντά η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος φοβάται ότι το Ισραήλ θέλει να επιβάλει μια μόνιμη μετακίνηση των Παλαιστινίων στο έδαφός της.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα αποτελέσει το τέλος για το εθνικό ζήτημα των Παλαιστινίων. Θα κινδύνευε επίσης να φέρει μαχητές στο Σινά, είπε ο αλ Σίσι, όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Πρότεινε το Ισραήλ να στεγάσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ, η οποία γειτονεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το έγγραφο απειλεί να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
«Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου» δήλωσε ο Guzansky, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει συμβουλεύσει το υπουργείο Πληροφοριών στο παρελθόν. «Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως ενέργεια από κάποιον που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο».
Δεν έχει συζητηθεί το θέμα της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα
Η Αίγυπτος δεν θα ήταν απαραίτητα ο τελευταίος σταθμός των Παλαιστίνιων προσφύγων. Το έγγραφο κάνει λόγο για την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι «επιεικείς» μεταναστευτικές πρακτικές του Καναδά τον καθιστούν επίσης πιθανό στόχο επανεγκατάστασης, προσθέτει το έγγραφο.
Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τι αναφέρεται στο έγγραφο δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό με αξιωματούχους ασφαλείας.
Το γραφείο του Νετανιάχου το αποκάλεσε «έγγραφο ιδεών, παρόμοιο με ένα που προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της».
«Το θέμα της "επόμενης ημέρας" δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.