Τοι Ισραήλ κατακρίνει την εντολή έρευνας του ΟΗΕ για την δραστηριότητα της UNRWA στη Γάζα -Είναι «πολύ γενική» - iefimerida.gr

Τοι Ισραήλ κατακρίνει την εντολή έρευνας του ΟΗΕ για την δραστηριότητα της UNRWA στη Γάζα -Είναι «πολύ γενική»

Η UNRWA  στη Παλαιστίνη
Η UNRWA στην Παλαιστίνη / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ισραήλ κατακρίνει την εντολή του ΟΗΕ για τις ενέργειες της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ως«πολύ γενική», αλλά δέχθηκε να συνεργαστεί με τους ερευνητές.

«Η εντολή (έρευνας) ως έχει σήμερα είναι πολύ γενική», κατήγγειλε η πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη Μεϊράβ Σάχαρ.

«Δεν είναι μια εντολή που επιτρέπει να επαληθευτεί ότι εσείς (η UNRWA) δεν θα αναπτύξετε τρομοκράτες στο μέλλον, ότι δεν θα έχετε υποδομές, εκατοντάδες σήραγγες κάτω από τα σχολεία της UNRWA, κάτω από την κύρια έδρα της», σημείωσε στο περιθώριο ακρόασης του επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί από το διπλωματικό σώμα στη Γενεύη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 5 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που επιφορτίστηκε να αξιολογήσει την «ουδετερότητα» της UNRWA και τη λειτουργία της μετά τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Της επιτροπής αυτής θα ηγηθεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

Το Ισραήλ ζητά πιο συνοπτική και εξειδικευμένη έρευνα για την UNRWA

«Η εντολή πρέπει να είναι πιο συνοπτική, πρέπει να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που έχουν επίσης την δυνατότητα επαλήθευσης των διαδικασιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ελέγχου. Αυτό είναι που περιμένουμε από την έρευνα», υπογράμμισε η Ισραηλινή πρεσβευτής, σημειώνοντας ότι η χώρα της θα δεχθεί να συνεργαστεί στην έρευνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της για συμμετοχή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφός του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Σε αντίδραση, γύρω στις 12 χώρες, μεταξύ των οποίων σημαντικοί δωρητές, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας, πράγμα που, όπως ανακοίνωσε η ίδια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να υποχρεωθεί να σταματήσει τις δραστηριότητές της «ως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Σκοπός της επιτροπής αξιολόγησης είναι «να διαπιστωθεί αν η υπηρεσία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει την ουδετερότητά της και να απαντήσει στις κατηγορίες για σοβαρές καταχρήσεις, όπου αυτό απαιτείται».

Αυτή θα πρέπει να υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες ως τα τέλη Μαρτίου ενδιάμεση έκθεση και στη συνέχεια ως τα τέλη Απριλίου τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει κυρίως, αν είναι απαραίτητο, να κάνει συστάσεις για να «βελτιωθούν και να ενισχυθούν» οι υφιστάμενοι μηχανισμοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ