Μαθήματα ασφαλούς διεξαγωγής εκλογών, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, παρέδωσε το Ισραήλ.
Μπορεί το μετεκλογικό τοπίο να παραμένει θολό στο Ισραήλ μετά την τέταρτη αναμέτρηση σε μία διετία, αλλά η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας φρόντισε να διασφαλίσει ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι οι ψηφοφόροι, ακόμη κι αυτοί που βρίσκονταν σε ΜΕΘ νοσοκομείων ή σε καραντίνα!
Ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Ολλανδίας, στήθηκαν πάνω από 400 drive through εκλογικά κέντρα για άτομα σε καραντίνα, 340 για μολυσμένους ασθενείς, χώρια τα περίπου 40 σε πτέρυγες Covid-19 νοσοκομείων και κάποια ακόμη στα λεγόμενα «ξενοδοχεία καραντίνας» και στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» για τους Ισραηλινούς που επέστρεφαν από το εξωτερικό.
Διαγνωσμένος με τον νέο κορωνοϊό, ο Άαρον Κάτσμαν ήταν ένας εξ αυτών που ψήφισαν σε εκλογικό κέντρο σε πάρκινγκ της Ιερουσαλήμ και, όπως είπε, όλα κύλησαν ρολόι. «Έλαβα ένα SMS μ’ έναν σύνδεσμο, όπου μπορούσα να επιλέξω την ακριβή ώρα που ήθελα να ψηφίσω. Το σύστημα μου έστειλε την επιβεβαίωση και ειδοποιήθηκα ότι ο οδηγός του ταξί θα με παραλάμβανε περίπου 15 λεπτά νωρίτερα. Πράγματι, ήλθε στην ώρα του, πήγαμε εκεί, ψήφισα, και μισή ώρα αργότερα ήμουν στο σπίτι μου», είπε στη «Jerusalem Post».
Στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα του Ισραήλ όλοι όσοι έρχονταν σε επαφή με τους ψηφοφόρους -αυτοί που παραλάμβαναν τις ταυτότητές τους και τους κουβαλούσαν την κάλπη για να ψηφίσουν μέσα από τα παράθυρα των αυτοκινήτων- φορούσαν προστατευτικές στολές, ενώ εκείνοι που έλεγχαν τα έγγραφα κάθονταν πίσω από πλαστικό πλέγμα. Ένα τέτοιο χώριζε και τον οδηγό του ταξί από τον επιβάτη.
Ένα μέρος της επιτυχίας του συστήματος οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι οι Αρχές του Ισραήλ είχαν προετοιμαστεί για πολύ μεγαλύτερο αριθμό μολυσμένων με κορωνοϊό ψηφοφόρων.
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η κεντρική εκλογική επιτροπή είχε πει ότι περίμενε περίπου 12.000 μολυσμένους με Covid-19 ψηφοφόρους και κάπου 39.000 άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα. Σχεδίαζε μάλιστα να επιστρατεύσει και drones για να παρακολουθεί την κατάσταση και να εμποδίσει να σχηματιστούν ουρές. Ωστόσο, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να μειώνονται στη χώρα, μόνον 6.700 φορείς του κορωνοϊού προσήλθαν να ψηφίσουν και κάπου 22.000 που βρίσκονταν σε καραντίνα.
Η εμπειρία, ωστόσο, δεν ήταν ευχάριστη για όλους. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, αρκετοί φορείς του κορωνοϊού παραπονέθηκαν για προβλήματα όταν προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού για να ψηφίσουν και κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι οδηγοί ταξί δεν εμφανίστηκαν στην ώρα τους.
Αλλά για τον Άαρον Κάτσμαν, το Ισραήλ μπορεί να δώσει μαθήματα σε άλλες χώρες για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών εν μέσω μιας πανδημίας. «Όλοι λένε πόσο έχουν μπουχτίσει που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν για τέταρτη φορά. Αλλά για μένα η εμπειρία αυτή ήταν συναρπαστική, πέραν του ότι είχα την ευκαιρία να βγω έστω και για λίγο από το σπίτι μου», λέει. Και συμπληρώνει: «Αν το Ισραήλ ήταν πρότυπο για τον πλανήτη με την εμβολιαστική του εκστρατεία, πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και εν προκειμένω. Ήταν απίστευτο».