Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού για την Covid-19 είναι σε εξέλιξη στον πλανήτη, δύο χώρες ξεχώρισαν μακράν στην κούρσα: το Ισραήλ και η Χιλή.
Ωστόσο, ενώ το Ισραήλ επιστρέφει στη νέα κανονικότητα, η Χιλή βυθίστηκε σ’ ένα νέο lockdown, σημειώνει ο Guardian επιχειρώντας μια σύγκριση ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες.
Ισραήλ: Το πρώτο κράτος που βγαίνει από την πανδημία
Το Ισραήλ κατέγραψε δραματική μείωση του ποσοστού των μολύνσεων, των εισαγωγών ασθενών της Covid-19 σε νοσοκομεία και των θανάτων χάρη στο ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας των εννέα εκατ. κατοίκων έχει λάβει από δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech με αποτέλεσμα ολόκληρο το Ισραήλ να είναι σε “party mood”, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους να επαναλειτουργούν, τους πολίτες να αναπνέουν αέρα ελευθερίας έστω κι αν κάποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός σπιτιού και οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους.
Σύμφωνα με ανάλυση του ειδικού υπολογιστικής βιολογίας του ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν, Έραν Σέγκαλ, από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν καταγράφηκε κορύφωση της πανδημίας, το Ισραήλ έχει δει μια πτώση κατά 96% των ημερήσιων κρουσμάτων, κατά 90% στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και κατά 85% στους θανάτους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν σε μερικές εκατοντάδες – μια τεράστια μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν η χώρα έφτασε τις 10.000 μολύνσεις σε μία ημέρα.
Τι πήγε στραβά στη Χιλή
Η Χιλή βρέθηκε στην αξιοζήλευτη θέση να ηγείται της κούρσας των εμβολιασμών στη Νότια και Βόρεια Αμερική, με πάνω από το ένα τρίτο των 18 εκατ. κατοίκων της να έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή της κινεζικής Sionovac.
Ωστόσο, η πανδημία καλπάζει ακόμη, τα κρούσματα αυξάνονται ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας υποχρεώνοντας τις Αρχές να επιβάλουν ξανά αυστηρό lockdown. Πώς συνέβη αυτό; Η ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού, όπως σημειώνει ο Guardian, φαίνεται ότι έδωσε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, που ώθησε τη Χιλή να χαλαρώσει πολύ γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα χωρίς οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που εξακολουθεί να υφίσταται. Η Χιλή ξανάνοιξε τα σύνορά της τον Νοέμβριο και πριν από τρεις μήνες επέτρεψε στους πολίτες της να πάνε διακοπές. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους κατά τις αφίξεις ταξιδιωτών από το εξωτερικό και ελλείψει ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης επαφών οι ταξιδιώτες ενδεχομένως μετέφεραν στη χώρα κρούσματα, που δεν εντοπίστηκαν. Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός είχε περισσότερες δυνατότητες διασποράς όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, τα καζίνο, τα γυμναστήρια και οι χώροι λατρείας. Και με τους τωρινούς υψηλούς ρυθμούς μετάδοσής του η Χιλή είναι πλέον υποχρεωμένο να εμβολιάσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού για να φρενάρει την πανδημία.
Πόσο συγκρίσιμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Χιλή
Η βασική διαφορά μεταξύ του Ισραήλ και της Χιλής είναι ότι στο πρώτο χορηγήθηκε αποκλειστικά το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech στους πολίτες του, ενώ η Χιλή χρησιμοποιεί εκτός από το συγκεκριμένο σκεύασμα και το Biotech της Sionovac. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έκανε και σε ποιο βαθμό τη διαφορά, αλλά το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech συγκαταλέγεται σε εκείνα που εμφάνισε τις ισχυρότερες επιδόσεις στις κλινικές δοκιμές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η σύγκριση μπορεί να είναι παραπλανητική ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χιλή, δύο διαφορετικές κοινωνίες με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείεται να κυκλοφορούν διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να είναι θέμα χρόνου να ανακάμψει η Χιλή. Άλλωστε στο Ισραήλ, όπου έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα, χρειάστηκε διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου αρχικά προκειμένου να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της εκστρατείας εμβολιασμού – πόσω μάλλον που η κορύφωση των κρουσμάτων εκεί καταγράφηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα εμβολιασμού και χρειάστηκε να επιβληθεί αυστηρό lockdown – σαν κι αυτό που τέθηκε ξανά σε ισχύ στη Χιλή – και το οποίο πιθανότατα είχε αντίκτυπο στα ποσοστά των κρουσμάτων.