Η Ντβόρα Λέσεμ πέρασε τις οκτώ νύχτες της Χανουκά κάθε φορά έξω από το σπίτι διαφορετικού πολιτικού ηγέτη του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η δυστυχισμένη γιαγιά ζητά την επιστροφή της εγγονής της, η οποία κρατείται όμηρος από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χανουκά, μια οικογενειακή εβραϊκή γιορτή σε ανάμνηση της αναστύλωσης του Ναού του Σολομώντα, γιορτάζεται με το άναμμα κεριών σε μια παραδοσιακή λυχνία Μενορά. Κάθε βράδυ προστίθεται ένα ακόμη κερί στη λυχνία.
«Δεν θα ανάψω κεριά και θα σταθώ μπροστά στα σπίτια των μελών της κυβέρνησης, εκείνων που συμμετέχουν στο (πολεμικό) συμβούλιο», είπε η Λέσεμ.
Η εγγονή της, η Ρόμι Γκόνεν, ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που άρπαξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από το νότιο Ισραήλ, στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
«Τους λέω: δεν ανάβω κεριά και θέλω να διασφαλίσετε ότι θα φέρετε πίσω την εγγονή μου και τους άλλους ομήρους για να είμαστε ευτυχισμένοι και να γιορτάσουμε τη Χανουκά με τον σωστό τρόπο», είπε η 87χρονη.
Μια από αυτές τις βραδιές, η γιαγιά μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας έξω από το σπίτι του, ενώ συναντήθηκε και με ένα άλλο μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου, προτρέποντάς τον: «Πρέπει να βγάλουμε (τους ομήρους) έξω, προτού ανατρέψουμε αυτούς τους μπάσταρδους».
Η 23χρονη Ρόμι επικοινώνησε για τελευταία φορά με την οικογένειά της το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στους ανθρώπους στο υπαίθριο πάρτι όπου συμμετείχε. Η Γκόνεν, που είναι χορεύτρια, έτρεξε μαζί με την καλύτερή της φίλη και κρύφτηκαν σε θάμνους για να σωθούν. Τελικά, έφτασαν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο δέχτηκε πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν η φίλη της και ο οδηγός, που ήταν συνάδελφός της. Η ίδια τραυματίστηκε στο χέρι.
Όλη εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της.
«Ακούσαμε δύο Άραβες να μιλούν μεταξύ τους για το αν θα την σκοτώσουν ή θα την πάρουν», είπε η Λέσεμ και πρόσθεσε: «Αποφάσισαν να την πάρουν επειδή ανέπνεε ακόμη. Την πήραν και μετά από λίγες στιγμές, είπε: "Γεια σου μαμά". Αυτό ήταν, δεν είχαμε άλλα νέα της».
Περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός που τερματίστηκε την 1η Δεκεμβρίου. Η Γκόνεν είναι μεταξύ των τουλάχιστον 130 ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι της Χαμάς.