Ένα ακόμη τελεσίγραφο στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή έληξε νωρίτερα σήμερα, την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για τη χερσαία επιχείρηση.
Πέρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, που δήλωνε ήδη από χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος και αναμένει μόνο την εντολή της κυβέρνησης, αλλά και όσα υπονόησε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα σύνορα με τη Γάζα, όπου μίλησε με στρατιώτες, ρωτώντας αν είναι έτοιμοι για το επόμενο στάδιο, το γεγονός είναι ότι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού από την Παρασκευή ήδη συγκεντρώνονται στα σύνορα.
Νέες εικόνες σήμερα δείχνουν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) να κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αυξανόμενη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας για μια επιχείρηση από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, όπως δήλωσε το Ισραήλ, με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς.
Γιατί το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επίθεση στη Γάζα
Ο στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell, μιλώντας στο Sky News, ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Ο ένας είναι η διεθνής πίεση που έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, προς τον Νετανιάχου, ώστε να μετριάσει την αντίδρασή του και να προσπαθήσει να διασφαλίσει την αναλογικότητα του χτυπήματος και την ελαχιστοποίηση των θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό.
«Κάθε ζωή αμάχου έχει αξία», προσθέτει ο Bell. «Καθυστερώντας λίγο, δίνεις περισσότερο χρόνο στους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα».
Ο δεύτερος λόγος -που ο Bell πιστεύει ότι είναι «ο πιο επιτακτικός»- είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί.
«Πριν από επτά ημέρες το Ισραήλ ήταν σε κατάσταση ειρήνης, ξαφνικά υπάρχει αυτή η μεγάλη επίθεση», λέει.
«Τώρα πρόκειται να κάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να προετοιμαστούν. Πρέπει να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους, πρέπει να τους εξοπλίσουν, να τακτοποιήσουν την υλικοτεχνική υποδομή. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Τα πεδία των μαχών, ιδίως η εισβολή στην πόλη της Γάζας, δεν είναι μέρος για νεοσύλλεκτους, ιδίως αν δεν είναι εκπαιδευμένοι».
Ο τρίτος λόγος είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να συγκεντρώνει «περισσότερες πληροφορίες», λέει ο Bell.
«Κάθε μέρα που περνάει, παίρνεις περισσότερες πληροφορίες», προσθέτει.
«Οι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι προγραμματισμένες, είναι παιχνίδια πολέμου. Εξετάζεις τους κινδύνους και προσπαθείς να βρεις την καλύτερη στρατηγική. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Υποψιάζομαι, επομένως, ότι υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη λόγων στα παρασκήνια για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία επίθεση».
Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι αύριο επιστρέφει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Ηταν εκεί και την περασμένη Πέμπτη, ενώ στο μεσοδιάστημα περιόδευσε σε έξι αραβικές χώρες.