Εφετείο του Ισραήλ έκρινε ένοχους τρεις Εβραίους που προσευχήθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών - iefimerida.gr

Εφετείο του Ισραήλ έκρινε ένοχους τρεις Εβραίους που προσευχήθηκαν στην Πλατεία των Τζαμιών

ημαίες του Ισραήλ έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2022
Σημαίες του Ισραήλ έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2022/ Φωτογραφία: AP/ Mahmoud Illean
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισραηλινό εφετείο ανέτρεψε χθες απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε προκαλέσει την οργή Παλαιστινίων αμφισβητώντας την απαγόρευση προς τους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία των Τζαμιών.

Η Πλατεία των Τζαμιών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για τους μουσουλμάνους και ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους, που την αποκαλούν Όρος του Ναού, και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Βάσει ενός στάτους κβο που ισχύει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ επιτρέπει στους Εβραίους να επισκέπτονται την Πλατεία με την προϋπόθεση ότι θα αποφεύγουν να προσεύχονται εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις νεαροί Εβραίοι, στους οποίους η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών για 15 ημέρες αφού προσευχήθηκαν στο σημείο, είχαν προσφύγει δικαστικά ενάντια στην απαγόρευση και την Κυριακή δικαστήριο έκρινε ότι «η συμπεριφορά τους δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραβίαση της ειρήνης».

Μετά την απόφαση αυτή οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς της Πλατείας των Τζαμιών. Η σχεδιαζόμενη Πορεία των Σημαιών που οργανώνουν εθνικιστές Ισραηλινοί στην Παλιά Πόλη στις 29 Μαΐου έχει οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση. Η πορεία θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή της επετείου, για τους Ισραηλινούς, της «επανένωσης» της πόλης. Για τους Παλαιστίνιους είναι η ημέρα της προσάρτησης, το 1967, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, που θεωρείται παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το δικαίωμα των Εβραίων θα πρέπει να υποχωρεί έναντι άλλων συμφερόντων

Χθες το κράτος του Ισραήλ προσέφυγε κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σε εφετείο της Ιερουσαλήμ, το οποίο τελικά την ανέτρεψε.

«Η ιδιαίτερη ευαισθησία του Όρους του Ναού δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά», ανέφερε η δικαστής Εϊνάτ Αβμάν- Μόλερ στην απόφασή της, χρησιμοποιώντας το εβραϊκό όνομα του σημείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαίωμα των Εβραίων στην ελευθερία της θρησκευτικής τους έκφρασης «δεν είναι απόλυτο και θα πρέπει να υποχωρεί έναντι άλλων συμφερόντων, ανάμεσά τους η διατήρηση της δημόσιας τάξης», σημείωσε.

Σε ανακοίνωσή του ο Νάτι Ρομ δικηγόρος των τριών Εβραίων σχολίασε: «Είναι παράξενο και λυπηρό που τον 21ο αιώνα σε μια εβραϊκή και δημοκρατική χώρα πλήττονται τόσο πολύ τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Εβραίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ