Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας (11/9) στην Ιερουσαλήμ, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, διαμαρτυρόμενοι για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ.
Η διαδήλωση έγινε την παραμονή μιας συνεδρίασης αυτού του Σώματος που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχιση της διαδικασίας. «Δημοκρατία! Δημοκρατία!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις απόπειρες αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης να μετατρέψει το Ισραήλ από φιλελεύθερη δημοκρατία σε φασιστικό καθεστώς» είπε ο Μάικλ Τελίας, 42 ετών, καθηγητής νευροεπιστημών.
Η ανακοίνωση της μεταρρύθμισης, στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυριών, από τα μεγαλύτερα που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ίδρυσή της, το 1948. Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης διαδηλώνουν κάθε Σάββατο βράδυ, κυρίως στο Τελ Αβίβ αλλά και σε άλλες πόλεις.
Τα 15 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για να εξετάσουν τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον ενός άρθρου του σχεδίου μεταρρύθμισης το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο. Το άρθρο αυτό απαγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις εάν τις κρίνει «αδικαιολόγητες».
«Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει αυτήν την πρόταση η οποία δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο να του στερήσει κάθε μορφή εξουσίας που θα έπρεπε να έχει», είπε ο Ελίας.
Ισραήλ: Συμφωνάι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση
Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ώστε να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «εργάζεται με σκοπό την εθνική συναίνεση που θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες μεταξύ των τριών εξουσιών».
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, που προέρχεται από το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη», είπε δηλώσει ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή «συνθηκολόγησης».
«Είμαι υπέρ του διαλόγου αλλά κατά της συνθηκολόγησης (…) αυτή η μεταρρύθμιση είναι σημαντική για το κράτος του Ισραήλ», είπε σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε την Κυριακή «εναντίον μιας συμβιβαστικής πρότασης που είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινή, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι είναι ψεύτικη».