Η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ επιβίωσε τη Δευτέρα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης, ωστόσο το πολιτικό θρίλερ συνεχίζεται.
Η πρόταση απορρίφθηκε με 59-53 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και με 60-51 στη δεύτερη. Παρά το -θετικό για τον Νετανιάχου- σημερινό αποτέλεσμα, όμως, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε «τρικυμία», καθώς τα σχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση προκαλούν μαζικές διαμαρτυρίες.
Ο συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού βυθίστηκε στο χάος σήμερα, μετά από μαζικές ολονύχτιες διαδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με αφορμή την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.
Ακυρώθηκε η τηλεοπτική δήλωση Νετανιάχου
Το πρωί της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επρόκειτο να κάνει μια τηλεοπτική δήλωση για να ανακοινώσει πως τα σχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση -η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σύστημα διακυβέρνησης, αλλά, σύμφωνα με τους επικριτές του, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία- έχουν ανασταλεί.
Εν μέσω αναφορών ότι ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός του πρωθυπουργού του Ισραήλ κινδύνευε να διαλυθεί, η δήλωση αναβλήθηκε, ενώ ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν, ο οποίος ηγείται της διαδικασίας, είπε ότι ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ θα σεβαστεί όποια απόφαση πάρει ο Νετανιάχου.
«Μια κατάσταση στην οποία ο καθένας κάνει ό,τι θέλει μπορεί να προκαλέσει την άμεση πτώση της κυβέρνησης και την κατάρρευση του Λικούντ. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την κυβέρνηση και τον συνασπισμό», ανέφερε σε δήλωσή του.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρεαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, πολλοί εκ των οποίων κυμάτιζαν τις γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες που έχουν γίνει έμβλημα των διαδηλώσεων.
Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου και γιατί έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ισραήλ
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της δικαστικής μεταρρύθμισης για την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι το νομοσχέδιο που αλλάζει τη σύνθεση της εννιαμελούς επιτροπής που επιλέγει τους δικαστές, προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση την πλειοψηφία των εδρών.
Ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει γίνει μια ελιτίστικη ομάδα που δεν εκπροσωπεί τον ισραηλινό λαό και ότι έχει υπερβεί τον ρόλο του, εμπλεκόμενο σε ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να αποφανθεί.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των αλλαγών είναι γνωστό ως «ρήτρα παράκαμψης», η οποία θα έδινε στο ισραηλινό κοινοβούλιο την εξουσία να εγκρίνει νόμους που προηγουμένως κρίθηκαν άκυροι από το δικαστήριο, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης διάταξης λένε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη βούληση του λαού, που ψηφίζει τους πολιτικούς στην εξουσία.
Με ένα άλλο νομοσχέδιο, ο Νετανιάχου καθιστά πιο δύσκολο για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό να κηρυχθεί ανίκανος για το αξίωμα, περιορίζοντας τους λόγους στη σωματική ή πνευματική ανικανότητα και απαιτώντας είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε από τα δύο τρίτα του υπουργικού συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ μιας τέτοιας δήλωσης.
Αν και πολλά νομοσχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Νετανιάχου, είναι εκείνο που αφορά την κήρυξη ενός πρωθυπουργού «ακατάλληλου για το αξίωμα» που έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Οι επικριτές λένε ότι ο Νετανιάχου προωθεί την αναθεώρηση λόγω της δικής του δίκης για διαφθορά που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, δωροδοκία και παραβίαση εμπιστοσύνης. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.