Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανεγείρει νέες κατοικίες για τους Εβραίους εποίκους σε ευαίσθητη συνοικία της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ κατά των εβραϊκών οικισμών «Ειρήνη Τώρα», οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν το δικαστήριο της Ιερουσαλήμ στις 25 Οκτωβρίου ότι θα δοθούν άδειες κατασκευής για 31 κατοικίες στην παλιά πόλη της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Αυτό θα γίνει παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη εξεταστεί οι σχετικές εφέσεις που έχουν υποβληθεί.
Το σχέδιο ανέγερσης των κατοικιών αυτών έχει ήδη εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού το 2017 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει τη χορήγηση 21 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) για το αμφιλεγόμενο αυτό έργο, κατά του οποίου έχει προσφύγει στη δικαιοσύνης η κοινότητα των Παλαιστινίων στη Χεβρώνα και η ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα».
Στη Χεβρώνα ζουν περίπου 800 Εβραίοι, οι περισσότεροι για ιδεολογικούς λόγους, υπό αυστηρή στρατιωτική προστασία, μεταξύ 200.000 Παλαιστίνιων.
Στη διάρκειας μιας σπάνιας επίσκεψής του στην πόλη το 2019 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βασίζεται στην ψήφο των δεξιών Ισραηλινών και των εποίκων, χαρακτήρισε τη Χεβρώνα “γενέτειρα του έθνους μας”, αναφερόμενος στο Σπήλαιο των Πατριαρχών, έναν ιερό χώρο τόσο για τους Εβραίους όσο και για το ισλάμ.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το Ισραήλ επιτρέπει την ανέγερση νέων κατοικιών σε αυτό το σημείο της πόλης. Περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Όχθη, την οποία ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το 1967, όπου ζουν 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Οι επέκταση των εβραϊκών οικισμών επιταχύνθηκε μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο το 2016 του Ντόναλντ Τραμπ, στενού συμμάχου του Νετανιάχου, αντίθετα με τον προκάτοχό του, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα.
Η «ξαφνική» έγκριση των νέων κατοικιών σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως η Χεβρώνα “φαίνεται να συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, διότι είναι αβέβαιη η άποψη της μελλοντικής αμερικανικής κυβέρνησης” για το σχέδιο αυτό, σχολίασε η ΜΚΟ. «Πλέον με την άδεια στο χέρι, η κυβέρνηση μπορεί να πει ότι η ανέγερση είναι ένα τετελεσμένο γεγονός και δεν μπορεί να ανακληθεί», πρόσθεσε.