To μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην πολιτική κονίστρα του Ισραήλ προδιαγράφεται άδηλο, μετά την παραπομπή του σε δίκη με κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλά για «κυνήγι μαγισσών» προβάλλοντας εαυτόν ως θύμα των ΜΜΕ, αλλά η κορύφωση του νομικού δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και τρία χρόνια με την επίσημη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του, μπορεί να σημάνει το τέλος του «βασιλιά Μπίμπι», την ώρα που προσπαθεί να παραμείνει στο πόστο του εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου αδιεξόδου που πυροδότησαν οι τελευταίες εκλογές.
Μπορεί να παραμείνει ο Νετανιάχου πρωθυπουργός;
Η κείμενη νομοθεσία στο Ισραήλ προβλέπει την απομάκρυνση του πρωθυπουργού από το πόστο του μόνον εφόσον καταδικαστεί. Στο παρελθόν, βέβαια, προκάτοχοι του Νετανιάχου στο αξίωμα είχαν παραιτηθεί όταν αντιμετώπισαν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, όπως έκανε το 2008 ο Εχούντ Ολμέρτ, προτού του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και καταδικαστεί σε εξαετή φυλάκιση. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, προτίμησε να περάσει στην αντεπίθεση αποκαλώντας «απόπειρα πραξικοπήματος». Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στο Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα αν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να παραμείνει στη θέση του και σύμφωνα με αναλυτές πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των βουλευτών της Κνεσέτ και ειδικά του ίδιου του κόμματος του Νετανιάχου, του Λικούντ.
Μέχρι στιγμής το τελευταίο βάζει πλάτες στον Νετανιάχου παρά τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά και την αδυναμία του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δύο φετινές εκλογικές αναμετρήσεις, όπου επικράτησαν μεν τα κόμματα της Δεξιάς, αλλά ο πρώην φίλος και νυν αντίπαλος του πρωθυπουργού, Άβιγκντορ Λίμπερμαν αρνήθηκε να συμπράξει μαζί του στερώντας του τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τις 61 έδρες που χρειάζονται για το σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας στην Κνεσέτ των 120 εδρών.
Ο Νετανιάχου, βέβαια, επιθυμεί διακαώς την παραμονή του στην εξουσία για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων για να περάσει, όπως ακούγεται, έναν μόνο που θα παράσχει ασυλία σε εν ενεργεία πρωθυπουργούς, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει από τον περασμένο Απρίλιο.
Μπορούν οι αντίπαλοι του Νετανιάχου να πετύχουν με νομικά μέσα την απομάκρυνσή του;
Θεωρητικά θα μπορούσαν να ζητήσουν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποκλείσει τον Νετανιάχου από το πόστο του με το επιχείρημα ότι μετά την παραπομπή του δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ούτε να του επιτραπεί να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Ήδη ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, Αμίρ Πέρετζ έδωσε εντολή στην ομάδα των νομικών συμβούλων του κόμματος να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή τα μπλεξίματα του Νετανιάχου με τη δικαιοσύνη εμποδίζουν την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Μετά την αποτυχία του Νετανιάχου, αλλά και του βασικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς να βρουν συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση, το μπαλάκι έχει περάσει στο γήπεδο της Κνεσέτ, που καλείται να βρει μια λύση εντός τριών εβδομάδων, για να μην αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.
Πολλά θα εξαρτηθούν απο τη στάση του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπιτ, που είχε διορίσει ο Νετανιάχου και ο οποίος τον παρέπεμψε σε δίκη. Θεωρητικά τουλάχιστον ο Μάντελμπιλτ θα μπορούσε να βάλει πλάτες στον πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται με ισραηλινά ΜΜΕ να αναφέρουν την Πέμπτη ότι ο γενικός εισαγγελέας ίσως κοινοποιήσει σύντομα μια νομική απόφαση ότι υπάρχουν «σημαντικές νομικές δυσκολίες» στην ανάθεση σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Νετανιάχου λόγω της παραπομπής του.
Τα «όπλα» του Νετανιάχου
Οπαδοί του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να βάλει προσκόμματα στον δρόμο του επειδή τον ψήφισε το εκλογικό σώμα. Πριν από έξι χρόνια, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διατάξει την απομάκρυνση από τα πόστα τους δύο εν ενεργεία δημάρχων, στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, ενώ το 1993 είχε ζητήσει για ανάλογη αιτία από δύο βουλευτές να παραιτηθούν και εκείνες οι υποθέσεις θα μπορούσαν σύμφωνα με αναλυτές να αποτελέσουν δικαστικό προηγούμενο.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου ενδέχεται, σε περίπτωση που δεν τον αποκλείσει το Ανώτατο Δικαστήριο, να ζητήσει από την Κνεσέτ ασυλία όσο παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Μόνον που η ισραηλινή βουλή δεν μπορεί στην παρούσα φάση να συγκροτήσει την ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα κι ίσως περάσουν μήνες για να συμβεί αυτό, αν η χώρα οδηγηθεί, όπως πολλοί αναμένουν, σε νέες εκλογές. Αλλά ακόμη κι εγκριθεί κάποια στιγμή το αίτημά του, ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Φυσικά υπάρχει κι η πιθανότητα ο Νετανιάχου , σε περίπτωση που επικρατήσει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση και καταφέρει να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό, να βρει έναν τρόπο να περάσει νόμο για την ασυλία του, ή να αποσπάσει κάποια συμφωνία για την παραίτησή του με αντάλλαγμα την ασυλία του. Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμη κι αν δεν συμβούν όλα αυτά η όλη υπόθεση μπορεί να τραβήξει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, αφού η εκδίκασή της θα απαιτήσει την συγκέντρωση και εξέταση των εις βάρος του στοιχείων και των μαρτύρων και την έκδοση απόφασης, την οποία ο Νετανιάχου αναμένεται να εφεσιβάλει εφόσον είναι καταδικαστική. Το δράμα, ως εκ τούτου, έχει, όπως φαίνεται, πολύ δρόμο ακόμη…