Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας, που πλήττονται σκληρά από την κρίση λόγω της πανδημίας, προσφέρθηκαν να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό οι ξένοι τουρίστες.
Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες, μετά τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και την αιφνιδιαστική απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα αυτή. Το Σάββατο, το Λονδίνο σόκαρε τους ξενοδόχους και τους παραθεριστές ανακοινώνοντας ότι θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επιστρέφουν από την Ισπανία. Το γεγονός αυτό θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον ισπανικό τουρισμό, καθώς ήδη η σεζόν κρεμόταν από μια κλωστή.
Ένωση Ισπανών ξενοδόχων: Παράλογη η απόφαση του Λονδίνου
Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις διεύρυνε την οδηγία του για την Ισπανία, προτρέποντας τους Βρετανούς να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια όχι μόνο στην ηπειρωτική Ισπανία αλλά και στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά, από σήμερα 27 Ιουλίου. «Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και εντελώς παράλογο», ανέφερε η ένωση Ισπανών ξενοδόχων CEHAT, αναφερόμενη στην καραντίνα. Η ένωση αντιπρότεινε να εφαρμοστεί ένα σύστημα αμοιβαίων τεστ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι τα μέλη της θα καλύπτουν το κόστος των εξετάσεων για τους τουρίστες που θα φτάνουν στην Ισπανία.
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από έναν μήνα, στην Ισπανία τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή αναφέρθηκαν 6.361 νέα κρούσματα και ότι παρακολουθεί στενά 361 εστίες του νέου κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Καθώς τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Καταλονία και την Αραγονία, ενώ πολλές άλλες περιοχές έχουν χαμηλότερη αναλογία μολύνσεων σε σύγκριση με τη Βρετανία, η 14ημερη καραντίνα επικρίθηκε ως δυσανάλογο και παρορμητικό μέτρο. «Πώς γίνεται να βρεθήκαμε στο χείλος της Αποκάλυψης μέσα σε 12 ώρες;» διερωτήθηκε ο Χοσέ Λουίς Θορέδα, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Exceltur, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Λονδίνου θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημία στην εικόνα της Ισπανίας.
Οι Ισπανοί ήλπιζαν ότι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά θα εξαιρούνταν από την απόφαση και η βρετανική εφημερίδα «The Sun» έγραψε ότι το Λονδίνο εξέταζε αυτήν την περίπτωση, γιατί σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό των μολύνσεων είναι πολύ μικρό. Και άλλες περιφέρειες, όπως η Ανδαλουσία και η Βαλένθια, πιστεύουν ότι τιμωρούνται αδίκως. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από του Ηνωμένου Βασιλείου», επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ο ηγέτης της Βαλένθιας, Σίμο Πουίγκ.