Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν δεδομένο ότι θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων, με μια από τις κινήσεις να είναι η πιθανή αποστολή πυραύλων στη Λετονία από την Ισπανία.
Όπως γράφει το Σάββατο (28/5) η εφημερίδα El Pais, η Ισπανία θα στείλει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων στη Λετονία, καθώς και 100 στρατιώτες, για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα της Βαλτικής.
Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος NASAMS θα αποτελούν μέρος της ενίσχυσης που σχεδιάζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία μετά την είσοδο στην Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων της στις 24 Φεβρουαρίου, όπως διευκρινίζει η εφημερίδα.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό από την κρατική τηλεόραση, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, αρκέστηκε να επαναλάβει την «απόλυτη δέσμευση» της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.
Ισπανία: Είχε στείλει όπλα και στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής
«Έχουμε σήμερα στρατεύματα στη Λετονία, αλλά και στη Λιθουανία, έχουμε πλοία μας στη Μεσόγειο και είμαστε πάντα διαθέσιμοι στον μέγιστο βαθμό για μια ενίσχυση εάν χρειαστεί για την αποτροπή», δήλωσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Ισπανία, η οποία θα γιορτάσει τη Δευτέρα 30 Μαΐου την 40ή επέτειο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Μαδρίτη έστειλε επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και η υπουργός υπενθύμισε την «πλήρη υποστήριξη» της Ισπανίας στη χώρα αυτή, στην οποία επιτέθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις.
«Όταν υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία, υπερασπιζόμαστε τις αξίες της Δημοκρατίας, και αντιτιθέμεθα στις ωμότητες (του Ρώσου προέδρου) Πούτιν», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν απειλεί με επισιτιστική κρίση και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για τα όπλα των δυτικών στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε προειδοποίηση/απειλή ότι η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση οδηγεί σε επιδείνωση της κρίσης.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έκανε λόγο για «επικίνδυνο χαρακτήρα» των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω «αποσταθεροποίηση» και «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.