Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα «κάθε μορφή βίας», σπάζοντας τη σιωπή που τηρούσε αφότου ξεκίνησαν, την Τρίτη, οι βίαιες διαδηλώσεις που προκάλεσε η φυλάκιση ενός ράπερ.
«Η δημοκρατία δεν δικαιολογεί ποτέ, ποτέ, τη βία», είπε σε ένα πολύ σύντομο σχόλιο κατά την έναρξη μιας ομιλίας στην Εστρεμαδούρα (δυτικά).
Η δεξιά αντιπολίτευση είχε επικρίνει σφοδρά τον Σάντσεθ για το ότι δεν είχε πει μια λέξη μέχρι σήμερα για τις διαδηλώσεις αυτές, που οδήγησαν σε συγκρούσεις καθημερινά σε πολλές πόλεις της Ισπανίας ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, ιδίως στη Βαρκελόνη, τη Μαδρίτη και τη Βαλένθια.
Συνολικά, σχεδόν 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την Τρίτη και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα νεαρό κορίτσι που έχασε το ένα μάτι στη Βαρκελώνη, πιθανόν από πλαστική σφαίρα αστυνομικού.
Αντιμέτωπος με τους Podemos ο Σάντσεθ
Η υπόθεση είναι ακόμη πιο ευαίσθητη για τον Σάντσεθ, καθώς οι διαδηλώσεις έλαβαν τη δημόσια υποστήριξη του Podemos, ενός μικρού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που είναι εταίρος των Σοσιαλιστών στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Σε μια πλήρη δημοκρατία, και η Ισπανία είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη δημοκρατία, η καταφυγή σε οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.
Απαντούσε έτσι στον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που είναι επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει στην Ισπανία «μια κατάσταση πολιτικής κανονικότητας και πλήρους δημοκρατίας».
Φοιτητική διαδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Βαρκελώνη, την περιφέρεια απ’ όπου κατάγεται ο ράπερ Πάμπλο Χασέλ, όπου η κινητοποίηση είναι πιο ισχυρή.
Νέα διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης αύριο βράδυ στη Μαδρίτη, όπου κατά την προηγούμενη, προχθές, Τετάρτη, σημειώθηκαν σκηνές τις οποίες ο δήμαρχος της πόλης Χοσέ Μαρτίνεθ Αλμέιδα, χαρακτήρισε «αντάρτικο πόλεων».
Η υπόθεση του ράπερ που «έβαλε» φωτιά στην Ισπανία
Ο Πάμπλο Χασέλ έγινε για πολλούς σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης στην Ισπανία μετά την καταδίκη του το 2018 σε φυλάκιση εννέα μηνών για τουίτ στα οποία αναφερόταν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στις ισπανικές δυνάμεις της τάξης και επιτίθετο στη μοναρχία. Η τελευταία προθεσμία για τη φυλάκισή του έληξε την περασμένη Παρασκευή.
Αρνούμενος να παραδοθεί, οχυρώθηκε τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο της Λέριδα, της γενέτειράς του, στην Καταλονία, μαζί με μια ομάδα υποστηρικτών του, αλλά η καταλανική αστυνομία επενέβη το πρωί της Τρίτης για να τον οδηγήσει απευθείας στη φυλακή. Οι διαδηλώσεις άρχισαν το ίδιο βράδυ.
Η καταδίκη του Χασέλ προκάλεσε κατακραυγή στην Ισπανία, όπου περίπου 200 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, έλαβαν θέση υπέρ του. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε επίσης την ποινή «άδικη και δυσανάλογη». Η περίπτωση του Χασέλ θυμίζει εκείνην ενός άλλου ράπερ, του Βαλτόνικ (Valtonyc), ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο το 2018 μετά την καταδίκη του με παρόμοιες κατηγορίες.
- Οι ειδήσεις live
- Ελληνας ερευνητής στις ΗΠΑ: Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα, το κόλπο για να δούμε αν εφαρμόζει σωστά
- Ιστορική στιγμή: Το ρόβερ της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη -Η πρώτη εικόνα που έστειλε [βίντεο]
- Στέφανος Μάνος: Αν ήμουν στην κυβέρνηση θα εξέταζα την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ
- Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος -Μας εξαπάτησε
- Νέα μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού για βιασμό 14χρονου