Έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της πέτυχε η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία με τη βοήθεια μιας... λάθος ψήφου, χάρη στην οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή η εργασιακή μεταρρύθμιση.
Το νομοσχέδιο, μολονότι είχε συμφωνηθεί με εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις τον Δεκέμβριο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εγκρίθηκε με μόλις μία ψήφο διαφορά ( 175 ψήφους υπέρ και 174 κατά) που σύμφωνα με την αντιπολίτευση προήλθε κατά λάθος από ένα από τα μέλη της, ξεκλειδώνοντας έτσι δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την Ισπανία.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει οργισμένο ότι λόγω ενός «σφάλματος του υπολογιστή» ένα από τα μέλη του «ψήφισε “Οχι”, αλλά στην οθόνη εμφανίστηκε ως “Ναι”» και δεν του επετράπη στη συνέχεια να αλλάξει την ψήφο του. Είναι μια «ανωμαλία» που πρέπει να «διορθωθεί» επέμεινε η εκπρόσωπος του κόμματος, Κούκα Γκαμάρα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο οριακό, που η πρόεδρος της Ισπανικής Βουλήυς αρχικά είπε ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, αλλά γρήγορα έσπευσε να διορθώσει. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Βασική δέσμευση του Σάντσεθ η εργασιακή μεταρρύθμιση
Η μεταρρύθμιση που πέρασε οριακά από τη Βουλή μολονότι διασφαλίζει από τη μία περισσότερη δύναμη για τα συνδικάτα στη διαπραγμάτευση συμβάσεων, αλλά μειώνει και τον αριθμό των Ισπανών εργαζομένων με προσωρινές συμβάσεις, το ποσοστό των οποίων (25%) είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Είναι το πιο σημαντικό νομοσχέδιο», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, πριν από την ψηφοφορία. Και συμπλήρωσε ότι η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα ανεργίας της Ισπανίας. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,1%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 7,2%.