Σε μεγάλους μπελάδες βάζει η πανδημία του κορωνοϊού τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια για το παρατατεταμένο lockdown, από τα αυστηρότερα που τέθηκαν σε ισχύ στην Ευρώπη για την αναχαίτιση της διασποράς της Covid-19, αποτυπώνεται όχι μόνον στις διαδηλώσεις «αγανακτισμένων» Ισπανών με κατσαρόλες στη Μαδρίτη αλλά και στις δημοσκοπήσεις, όπως αυτή του Celeste-Tel για λογαριασμό του eldiario.es, σύμφωνα με την οποία αν γίνονταν τώρα εκλογές το κυβερνών PS του πρωθυπουργού Σάντσεθ θα έχανε τέσσερις έδρες, οι συγκυβερνώντες ελάσσονες εταίροι Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας θα έχαναν μία έδρα, ενώ κερδισμένοι θα έβγαιναν το δεξιό συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (+ 6 έδρες) και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Vox (+2 έδρες).
Ο Σάντσεθ αναζητεί στήριξη στην ισπανική Βουλή αυτή την εβδομάδα για να παρατείνει για ένα μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα έληγε κανονικά στις 23 Μαϊού , αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το μέτρο, θεωρώντας ότι δεν είναι πλέον αναγκαίο επειδή υπάρχουν άλλους επιλογές για τη διαχείριση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Σφοδρά πυρά κατά του Σάντσεθ για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας
Όταν ανέλαβε ο Σάντσεθ τον περασμένο Ιανουάριο είχε μπροστά του μια τριπλή αποστολή: να διαχειριστεί τις δύσκολες σχέσεις της Μαδρίτης με κάποιες περιφέρειες, την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να διατηρήσει την σταθερότητα της οικονομίας. Αλλά η πανδημία του κορωνοϊού περιέπλεξε τα πράγματα, αφού βύθισε την Ισπανία σε μια νέα οικονομική κρίση, προκάλεσε νέα πόλωση στην πολιτική σκηνή της χώρας και κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την ένταση με τις περιφέρειες.
Έχοντας προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 28.000 Ισπανών, η πανδημία φαίνεται να έχει τεθεί πλέον σε αρκετό βαθμό υπό έλεγχο, αλλά στο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο ο Σάντσεθ «ίδρωσε» για να διατηρήσει την πολιτική ενότητα. Την πρώτη φορά που πρότεινε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έλαβε την υποστήριξη 321 βουλευτών, τη δεύτερη 270, την Τρίτη 269 και την τελευταία στις 6 Μαϊου 178. Τη μεγαλύτερη κριτική δέχθηκε από τη Δεξιά, ιδιαίτερα το Vox, που ζητά επίμονα την παραίτηση του Σάντσεθ, και το Λαϊκό Κόμμα που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κρύβει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας κι ότι ολισθαίνει με την οικονομική του πολιτική σ’ έναν λαϊκισμό τύπου Μαδούρο στη Βενεζουέλα. «Η κυβέρνησή σας είναι ο Τιτανικός, αλλά μην περιμένετε από μας να παίξουμε το ρόλο της ορχήστρας σας», είπε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο στον Σάντσεθ σε μια κοινοβουλευτική τους κόντρα.
Σε κάποιο βαθμό η κριτική αυτή αντανακλά τη μακροχρόνια διαμάχη Δεξιάς – Αριστεράς στην Ισπανία, που τροφοδοτεί κι η εύθραυστη φύση της κυβερνητικής συμμαχίας σε συνδυασμό με την πανδημία. Αλλά μεταξύ των επικριτών του Σάντσεθ περιλαμβάνονται και περιφερειακές κυβερνήσεις, τη γνώμη των οποίων δεν ζήτησε όταν σχεδίαζε το lockdown –αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων στη συνέχεια – καθώς και σύμμαχοί του, όπως ο σοσιαλιστής περιφερειάρχης της Βαλένθια.
Ωστόσο, παρά τα νέα ρήγματα που προκαλεί η πανδημία, πολιτικοί αναλυτές, όπως ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας La Vanguardia, Φρανσέσκο Μαρκ Αλβάρο αμφιβάλλουν κατά πόσον θα αναδιαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας, «Η ιδέα ότι η κρίση θα οδηγήσει τον Σάντσεθ σε απώλεια υποστήριξης σ’ αυτή τη νομοθετική περίοδο δεν είναι βιώσιμη. Ο Σάντσεθ δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα προσοχή τους συμμάχους του επειδή γνωρίζει πως ό,τι κι αν συμβεί δεν θα βοηθήσουν τον [ηγέτη του ΛαΪκού Κόμματος] Κασάδο», λέει.