Χειροκροτήματα αντήχησαν στις ΜΕΘ στην Ισπανία ως μια ένδειξη αλληλεγγύης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της τέταρτης κατά σειρά πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως από τον κορωνοϊό.
«Έχουμε δει μερικές φορές μέλη του προσωπικού να καταρρέουν, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο από κοινού, για να επιστρέψουμε στη μάχη. Άλλοι βρίσκονται σε άδεια ασθενείας διότι έχουν προσβληθεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αλφόνσο Καναμπάλ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου La Princesa στη Μαδρίτη. Φορώντας μάσκα και γάντια, ο 55χρονος γιατρός βγήκε από τη μονάδα του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εντατικολόγων της Ισπανίας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη 13.00 σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στις ΜΕΘ της Ισπανίας.
«Με τους γιατρούς μπήκαμε στις μονάδες κάνοντας τους έκπληξη, (οι υπόλοιποι γιατροί και νοσηλευτές) δεν μας περίμεναν. Αρχίσαμε να τους χειροκροτάμε. Τους άρεσε και μας χειροκρότησαν κι εκείνοι» περιγράφει ο Καναμπάλ. Βίντεο που γυρίστηκαν σε άλλες ΜΕΘ κυκλοφορούν ήδη στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ισπανία: Ένας ασθενής άρχισε να χειροκροτεί
«Υπήρξε ένας ασθενής που άρχισε να χειροκροτεί επίσης του άλλους ασθενείς που είχαν ακόμη τις αισθήσεις τους» αφηγείται ο γιατρός. «Ήταν πολύ συγκινητικό, μια στιγμή χαλάρωσης που είχαμε ανάγκη». Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του νοσοκομείου στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα Επειγόντων βγήκαν στον δρόμο για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προτού ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα: ένα τελετουργικό που κάνουν από την περασμένη Πέμπτη.
Αν και «πολύ λιγότεροι ασθενείς καταφθάνουν στα Επείγοντα και οι όροφοι αδειάζουν από ασθενείς με τη νόσο Covid-19», ο γιατρός Καναμπάλ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί και βρίσκω θαυμάσια την προσοχή των γιατρών των Επειγόντων στο να τηρούν αυτό το λεπτό σιγής».
Η Μαδρίτη, η πλέον πληγείσα περιοχή της Ισπανίας από την πανδημία, συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών σε ΜΕΘ στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας. Αν και η ένταση έχει μειωθεί «γενικά στο νοσοκομείο», «αυτό δεν συμβαίνει στη ΜΕΘ, είναι πάντα η τελευταία μονάδα που βλέπουμε τα κρεβάτια της να αδειάζουν από τους ασθενείς της πανδημίας» εξηγεί ο Καναμπάλ. Για αυτό ακριβώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε μια νέα κορύφωση τώρα και πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι με τα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας».