Ενα από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων στην Ευρώπη κατέγραψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ισπανία με μόλις 63 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος «βράζει» από τον κορωνοϊο, με την Ιταλία να καταγράφει διπλάσια ανάλογα νούμερα σε σύγκριση με την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία εξαπλάσια και τη Βρετανία 12πλάσια. Δικαιολογημένη ως εκ τούτου η αισιοδοξία του Πέδρου Σάντσεθ, που χαρακτήρισε χθες «θετική» την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα του - μια από εκείνες που επλήγησαν νωρίτερα και σκληρότερα από την Covid19 -. «Έχουμε παραπάνω από αρκετούς λόγους να νιώθουμε περήφανοι για όσα πετύχαμε», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στην Ισπανία αγγίζει το 79%, όταν στη Βρετανία και τη Γερμανία φθάνει το 67%. Και μολονότι είναι κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο στην Ιταλία και τη Γαλλία, είναι πολύ υψηλότερο όσον αφορά στους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αφού άνω του 99% των άνω των 70 ετών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19. Ένα success story που αποδίδεται στο χαμηλό ποσοστό διστακτικότητας έναντι του εμβολίου κι ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχώρησε βάσει σχεδίου στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αρχίζοντας από τις μεγαλύτερες. Στα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων μέχρι στιγμής συνέβαλε και το ήπιο κλίμα της Ισπανίας, αφού ευνοεί τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ινάκι Κομας, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής της Βαλένθια, αλλά και η χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό
Ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η άφιξη του χειμώνα και η φθίνουσα, όπως φαίνεται, ανοσία των εμβολίων συν τω χρόνω σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορωνοϊού πιθανώς θα σημάνει αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον κορωνοϊό», λέει ο Κομας, σημειώνοντας ότι η Ισπανία «εισέρχεται σε κρίσιμη φάση».
Με την άποψή του συμφωνία και ο Σεζάρ Καρμπάγιο, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ramon y Cajal στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά των μολύνσεων στην Ισπανία θα αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες και οι πολίτες θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε εσωτερικούς χώρους.
Επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι μολονότι η Ισπανία έχει υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης είναι ανέφικτος ο στόχος της οικοδόμησης ανοσίας της αγέλης με τα υφιστάμενα εμβόλια, αφού δεν φρενάρουν πλήρως τις μολύνσεις. «Η Ισπανία είναι σε καλή κατάσταση τώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έφθασε στο σημείο, όπου τα πράγματα δεν μπορούν να χειροτερέψουν. Όταν φτάσεις σε πολύ χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων, μόνον προς τα πάνω μπορούν να κινηθούν», λέει ο Σαλβαδρό Μαψίπ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι μεγάλες σύγχρονες επιδημίες» . Το Ιnstitute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η Ισπανία θα καταγράψει άνοδο του αριθμού των νέων κρουσμάτων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και τα ποσοστά θα κορυφωθούν περί τα τέλη του έτους. Αλλά, όπως λέει ο Κομας, «ακόμη κι αν αυξηθούν τα ποσοστά των μολύνσεων, αν οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και δεν νοσούν βαριά, δεν θα έχουμε πρόβλημα».