Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε χαμογελαστός μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς τα τελευταία 24ωρα, αλλά απαντήσεις για το δύσκολο παζλ του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία δεν έδωσε.
Ο Σάντσεθ, που παραμένει μεταβατικός πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές της 28ης Απριλίου, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων μετά τους Σοσιαλιστές, τον Πάμπλο Κασάδο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), τον Άλμπερτ Ριβέρα των φιλελεύθερων Ciudadanos και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των αριστερών Podemos.
Ο Κασάδο απέκλεισε ορθά κοφτά το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα «θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης». Χαμήλωσε, όμως, αρκετά τους τόνους της κριτικής κατά του Σάντσεθ, υποσχόμενος να συνεργαστεί σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα -άλλη μια ένδειξη της βούλησής του να μετακινήσει το κόμμα του προς το κέντρο μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα και μια προεκλογική καμπάνια που σημαδεύτηκε από τη στροφή του PP προς τα δεξιά για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ακροδεξιού Vox.
Ο Ριβέρα από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει ή να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, παρά τις πιέσεις από οικονομικούς κύκλους, ενώ ερίζει με την ηγεσία των Ciudadanos για το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επέμεινε στη σκληρή ρητορική κατά του Σάντσεθ για τη στάση του στο καταλανικό ζήτημα και κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να αναδειχθεί ο βασικός πυλώνας της αντιπολίτευσης αντικαθιστώντας το Λαϊκό Κόμμα.
Πιθανότερη μια σύμπραξη του Σάντσεθ με τους Podemos
Έτσι εκείνο που προέκυψε από τις επαφές του Σάντσεθ είναι ότι πιθανότερη είναι μια συνεργασία του με τους Podemos, όπως προκύπτει και από ανάρτησή του στο Twitter, όπου χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Ιγκλέσιας «θετική και εποικοδομητική». Αν και ο Σάντσεθ έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα προτιμούσε να προχωρήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο, ο Ιγκλέσιας τον προειδοποίησε ότι με μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι ευάλωτος απέναντι στην ανερχόμενη δεξιά.
Ο τελευταίος παρέκαμψε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν κατάφεραν στο τετ-α-τετ με τον Σάντσεθ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές για τον σχηματισμό κυβέρνησης επισημαίνοντας: «Συμφωνήσαμε να συμφωνήσουμε». Και πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, θα απαιτηθεί διακριτικότητα, προσοχή και καλή βούληση και από τις δύο πλευρές», δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Συνεργάτες του Σάντσεθ προτιμούν κυβέρνηση μειοψηφίας
Από την άλλη πλευρά στενοί συνεργάτες του Σάντσεθ επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται μια κυβερνητική συμμαχία με τους Podemos κι ότι θα ήταν προτιμότερη μια κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών με ανεξάρτητη στήριξη, όπως είχε γίνει το τελευταίο δεκάμηνο. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας με στήριξη στη βουλή από την αριστερά.
Όπως και να’ χει, όμως, ο μετεκλογικός γρίφος παραμένει προς το παρόν άλυτος, αφού οι επόμενες κινήσεις, όπως κατέστησαν σαφές οι πολιτικοί ηγέτες, παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαϊου και ακόμη και τότε απομένουν πολλά εμπόδια να υπερβληθούν μέχρι να αποκτήσει η Ισπανία τη νέα της κυβέρνηση.