Ούτε καν ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δεν δείχνει πεπεισμένος ότι θα εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ώστε να διαδεχθεί τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, στην πρωθυπουργία.
Το PP ετοιμάζεται να οργανώσει το Σαββατοκύριακο διαδήλωση κατά των σχεδίων του Σάντσεθ για μια νέα θητεία στην πρωθυπουργία, μολονότι ο ίδιος ο Φεϊχό ετοιμάζεται να ζητήσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του στην ψηφοφορία της 26ης Σεπτεμβρίου.
Πολιτικοί παρατηρητές και ΜΜΕ θεωρούν ότι ο Φεϊχό δεν πρόκειται να βρει τις ψήφους που του λείπουν και σε μια τέτοια περίπτωση ο Σάντσεθ θα έχει στη διάθεσή του ένα διάστημα δύο μηνών για να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη, ώστε να αποτραπεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ο Σάντσεθ ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία
Ο Σάντσεθ δήλωσε προ ημερών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι ο Φεϊχό και το PP «δείχνουν να αναμένουν την ήττα στην ψηφοφορία». Πρόσθεσε, δε, ότι αν τον καλέσει ο βασιλιάς -όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες στην Ισπανία- θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση: «Τότε θα μιλήσω με πλήρη ειλικρίνεια, πλήρη διαφάνεια για ένα περιεκτικό σχέδιο για μια υποθετική σοσιαλιστική κυβέρνηση», είπε.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αυτή την περίοδο, ο Σάντσεθ υπολείπεται πέντε εδρών για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα χρειαζόταν την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών του κόμματος Junts per Catalunya.
Ο εκβιασμός των Καταλανών αυτονομιστών
Οι Καταλανοί αυτονομιστές έχουν ζητήσει σε αντάλλαγμα την ψήφιση ενός νόμου αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα, από τον οποίο θα επωφεληθεί ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες ηγέτης τους, Κάρλες Πουτζντεμόν, και εκατοντάδες άλλοι συνεργάτες του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν νομικές κυρώσεις για την εμπλοκή τους στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017.
Ο Πουτζντεμόν ζητά επίσης να αναγνωριστεί το «νόμιμο δικαίωμα» της Καταλονίας για ανεξαρτησία και θέλει να αναγνωριστεί η καταλανική ως μία από τις επίσημες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδήλωση του PP το Σαββατοκύριακο στρέφεται κατά των σχεδίων αυτών, αφού το θέμα της απόσχισης της Καταλονίας πυροδοτεί εντάσεις στην Ισπανία και αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Δεξιάς.
Ανακοινώνοντας τη διαδήλωση, ο γ.γ. του Λαϊκού Κόμματος τόνισε ότι αποσκοπεί «στην προάσπιση της ισότητας μεταξύ όλων των Ισπανών», με τον Φεϊχό να προχωρά ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X:
«Ο Σάντσεθ ανοίγει την πόρτα για αμνηστία για τους δραπέτες που υποσχέθηκε να φέρει στην Ισπανία για να δικαστούν. Κι αυτό συνιστά εξαπάτηση των ψηφοφόρων του και μια άδικη και ανήθικη επίθεση κατά των νόμων και της διάκρισης των εξουσιών».
«Σφίγγα» ο Σάντσεθ για το θέμα της αμνηστίας
Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, ωστόσο δεν κατάφερε να έχει λειτουργική πλειοψηφία. Ο βασικός λόγος που ο Φεϊχό θα ζητήσει υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία από τη Βουλή είναι επειδή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προσπαθεί να ενεργήσει με πολιτική υπευθυνότητα.
Ο Σάντσεθ, από την άλλη πλευρά, έχει αποφύγει επιμελώς να αποκαλύψει τα σχέδιά του να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια νέα θητεία, λέγοντας ότι πρέπει να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αποφεύγουν συστηματικά να θίξουν το θέμα της πιθανής ψήφισης νόμου αμνηστίας, αλλά ο Σάντσεθ έχει πει ότι, εφόσον του δοθεί η ευκαιρία, θα ήθελε να παραμείνει πρωθυπουργός.
Ο Σάντσεθ έχει πει παλαιότερα ότι θα επιχειρήσει να συνεχίσει την προσπάθεια «εξομάλυνσης» της κατάστασης στην Καταλονία και ότι ένα πολιτικό πρόβλημα δεν θα έπρεπε ποτέ να καταλήξει στα δικαστήρια.
Αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2018, ο Σάντσεθ απένειμε χάρη σε μια ομάδα εννέα ηγετών των αυτονομιστών και προώθησε μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας αναφορικά με την κατάχρηση εξουσίας και την απόπειρα απόσχισης, βοηθώντας τους να αποφύγουν την καταδίκη.