Μπορεί η Ισλανδία να είναι γνωστή για τα ενεργά της ηφαίστεια, αλλά οι παρατηρητές έχουν μείνει άναυδοι με τη δραστηριότητα ενός που δημιουργήθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.
Το Λίτλι Χρούτουρ, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νεογέννητο ηφαίστειο, δημιουργήθηκε από μια ρωγμή μήκους περίπου τριών χλμ. που σχηματίστηκε στο έδαφος στις 10 Ιουλίου και έκτοτε ξερνάει λάβα.
Όπως εξήγησε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας σε ανάρτησή της στο Facebook, «όταν η λάβα ρέει πάνω από μια περιοχή με βλάστηση, μπορεί να παραχθεί αέριο μεθάνιο, όταν η βλάστηση δεν καίγεται εντελώς. Το αέριο στη συνέχεια συσσωρεύεται σε κενά και κοιλότητες στη λάβα».
Όταν αυτοί οι θύλακες μεθανίου αναμειγνύονται με οξυγόνο, σχηματίζεται ένα πολύ εύφλεκτο κοκτέιλ αερίων, που προκαλεί δυνατές εκρήξεις, οι οποίες ακούγονται σε όλη τη χερσόνησο του Ρέικιανες αφότου ξεκίνησε η έκρηξη του ηφαιστείου. «Όταν η χόβολη ή φλόγα εισέλθει σε έναν τέτοιο θύλακα, συμβαίνει μια έκρηξη», αναφέρει η ανάρτηση.
Αλλά πέρα από τις πυροκλαστικές ροές το νεογέννητο ηφαίστειο δημιούργησε και έναν ανεμοστρόβιλο με το νέφος τέφρας του, όπως φαίνεται και από το εντυπωσιακό βίντεο, που καταγράφηκε στις 24 Ιουλίου.
Η εξήγηση του εντυπωσιακού φαινομένου είναι αρκετά απλή, σύμφωνα με ειδικούς: η έντονη θερμότητα από το λιωμένο βράχο που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου θερμαίνει τον αέρα ακριβώς από πάνω του, αναγκάζοντάς τον να ανυψωθεί. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες ανέμου, στήλες ζεστού αέρα μπορούν να μετασχηματιστούν σε ανεμοστρόβιλο.
Ο Ντέιβιντ Σμαρτ, ερευνητής ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων στο Κέντρο Κινδύνων του University College του Λονδίνου, εξήγησε στο LiveScience ότι στην προκειμένη περίπτωση οι συνθήκες – κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος – ήταν ευνοϊκές για να δημιουργηθεί ο ανεμοστρόβιλος. Ο συνδυασμός των κατάλληλων ατμοσφαιρικών και γεωλογικών συνθηκών, είπε, υποδηλώνει ότι «ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτή την ημέρα» για τη δημιουργία του ανεμοστρόβιλου.