Ο υπουργός Υγείας του Ισημερινού, ο χειρουργός Ροδόλφο Φαρφάν, υπέβαλε την παραίτησή του προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λενίν Μορένο χθες Παρασκευή, την ώρα που εισαγγελείς διενεργούν έρευνα σχετικά με καταγγελίες περί φαινομένων νεποτισμού και ευνοιοκρατίας στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ο κ. Φαρφάν ονομάστηκε νέος υπουργός Υγείας την 1η Μαρτίου. Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια μετά την υποβολή της παραίτησής του για «προσωπικούς» λόγους. Δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος κάποια κατηγορία. Είχε αντικαταστήσει τον Χουάν Κάρλος Σεβάγιος, που παραιτήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν προκλήθηκε σάλος και άρχισε έρευνα σε βάρος του διότι παραβρέθηκε στον εμβολιασμό για τον νέο κορωνοϊό στον οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενείται η μητέρα του.
Η παραίτηση του υπουργού Υγείας ανακοινώθηκε μετά την αστυνομική και εισαγγελική έφοδο σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και στο υπουργείο, στο πλαίσιο της έρευνας. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της πως έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί στην έρευνα. Ο Ροδόλφο Φαρφάν ήταν ο τέταρτος υπουργός Υγείας αυτής της κυβέρνησης και ο τρίτος που παραιτήθηκε εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς στα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο κυκλοφορούν λίστες με πρόσωπα που χάρη στις διασυνδέσεις τους εμβολιάστηκαν εκτός σειράς.
Καταγγελίες περί νεποτισμού και ευνοιοκρατίας στις εκστρατείες ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού έχουν προκαλέσει σκάνδαλα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού ή η Αργεντινή. Κατά τα επίσημα δεδομένα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στον Ισημερινό έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους ως εδώ. Η απερχόμενη κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων εμβολίων για την ανοσοποίηση περίπου του 60% του πληθυσμού άνω των 18 ετών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Ο πρόεδρος Μορένο, η σύζυγός του και δέκα πρόσωπα που προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στον αρχηγό του κράτους έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ως προχθές Πέμπτη, στη χώρα των Άνδεων είχαν καταγραφεί επίσημα πάνω από 307.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 11.528 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Άλλοι περίπου 4.800 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.