Δεκτές έγιναν οι παραιτήσεις των επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων και της υπηρεσίας φυλακών του Ισημερινού, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση, μετά το νέο λουτρό αίματος στη φυλακή της Γουαγιακίλ κι ενώ οι αρχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται αντιμέτωπες με έξαρση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο «αποδέχθηκε την παραίτηση» του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, του αντιναυάρχου Χόρχε Καμπρέρα, και του διευθυντή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI), του Μπολίβαρ Γκαρσόν, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του αρχηγού του κράτους με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Αμεση η αντικατάσταση
Ανακοινώθηκαν νέοι διορισμοί –ο στρατηγός Ορλάντο Φαμπιάν Φουέλ ανέλαβε επιτελάρχης, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Φάουστο Κόμπο νέος επικεφαλής της SNAI– και ο κ. Λάσο προέδρευσε χθες σε συνεδρίαση κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική πρωτεύουσα.
Η μεγάλη φυλακή της Γουαγιακίλ μετατράπηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε θέατρο νέων συγκρούσεων ακραίας βίας μεταξύ αντίπαλων συμμοριών με 68 νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.
Με μαχαίρια, με πυροβόλα όπλα και με εκρηκτικά, έγκλειστοι επιτέθηκαν, αφού έκοψαν το ρεύμα, σε συγκρατούμενούς τους σε άλλη πτέρυγα της φυλακής όπου οι τρόφιμοι είναι 8.500, ή με άλλα λόγια ο πλεονάζων πληθυσμός τους φθάνει το 60%.
Οι αρχές στηλίτευσαν την «κτηνωδία» και τη «βαρβαρότητα» των δραστών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η νέα σφαγή συνδεόταν με τον «αγώνα για την κυριαρχία» μετά την αποφυλάκιση την περασμένη εβδομάδα του αρχηγού μιας από τις συμμορίες στη φυλακή της Γουαγιακίλ.
«Εξωτερική απειλή» βλέπει ο Λάσο
Ο Ισημερινός «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή απειλή από το εξωτερικό, από τις μαφίες της διακίνησης των ναρκωτικών, τις ίδιες μαφίες που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο όλων των φυλακών της χώρας και να επιβάλουν την ανασφάλεια στους δρόμους», είπε ο πρόεδρος Λάσο.
Υποσχόμενος «συντονισμένες ενέργειες» των υπηρεσιών του κράτους, ο πρόεδρος έκρινε πως η χώρα είναι μπροστά «σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών».
Νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος της προεδρίας, ο Κάρλος Χιχόν, επίσης υπονόησε ότι εξυφαίνεται πολιτική συνωμοσία με σκοπό την αποσταθεροποίηση του συντηρητικού προέδρου, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας Pandora Papers, καθώς τον βαρύνουν υποψίες για φορολογική απάτη.
«Ο αληθινός στόχος (της σφαγής) ήταν να διαπραχθεί μια τρομοκρατική ενέργεια που θα προκαλέσει σοκ στο έθνος», υποστήριξε ο κ. Χιχόν, για τον οποίο δεν επρόκειτο απλά για «μια σύγκρουση μεταξύ ομάδων κρατουμένων, ή συμμοριών», αλλά για «μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που έχει πολιτικές διακλαδώσεις».
Με τους τροφίμους κατανεμημένους σε 12 πτέρυγες, όπου κρατούνται χωριστά μέλη τουλάχιστον επτά συμμοριών, συχνά αντίπαλων, ανάμεσά τους κάποιων που διατηρούν δεσμούς με τα επίφοβα μεξικανικά καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά του Χαλίσκο, η ίδια φυλακή, στη Γουαγιακίλ, υπήρξε στα τέλη του Σεπτεμβρίου θέατρο του χειρότερου μακελειού σε φυλακή στην ιστορία του Ισημερινού κι ενός από τα χειρότερα στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Συνολικά 119 έγκλειστοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις εκείνες, κάποιοι διαμελίστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, ή κάηκαν. Από την αρχή της χρονιάς, οι θάνατοι σε ταραχές μέσα στις φυλακές του Ισημερινού είναι τουλάχιστον 320.
Στις 65 φυλακές του Ισημερινού ο πλεονάζων πληθυσμός εγκλείστων είναι γύρω στο 30%. Όπλα κάθε λογής, ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα διακινούνται σε μεγάλες ποσότητες στο εσωτερικό τους.
Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του, ειδικά αυτού της Γουάγιας, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Η κυβέρνηση λέει συνεχώς πως καταγράφει μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της διακίνησης ναρκωτικών.
Τη 18η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος κήρυσσε «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλη τη χώρα για να καταπολεμηθεί αυτή η εγκληματικότητα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.900 ανθρώπους από τον Ιανουάριο.
Είχε ήδη κηρύξει άλλη «κατάσταση εξαίρεσης» στις φυλακές, αναγγέλλοντας την ανάπτυξη μονάδων του στρατού. Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο περιόρισε τη διάρκεια του μέτρου, ενώ απαγόρευσε στον στρατό να εισβάλει στις φυλακές.
Ο πρόεδρος Λάσο αξίωσε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επεμβαίνει και όχι απλώς να φυλάσσει το εξωτερικό των σωφρονιστικών καταστημάτων.