Η αστυνομία στον Ισημερινό συνέλαβε χθες Τετάρτη ύποπτο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την έκρηξη βόμβας την Κυριακή στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν είκοσι άλλους , ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο άνδρας «ομολόγησε ότι ενεχόταν στην τρομοκρατική επίθεση» στη συνοικία Κρίστο δελ Κονσουέλο, ανέφερε ο Πατρίτσιο Καρίγιο μέσω Twitter (@CarilloRosero).
Την Κυριακή, δύο επιβαίνοντας με μοτοσικλέτα άφησαν κοντά σε εστιατόριο σάκο με ισχυρή βόμβα προτού τραπούν σε φυγή.
Η έκρηξη σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 17, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τριάντα ημέρες στην παραθαλάσσια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ισημερινού.
«Αυτό είναι το είδος της εγκληματικότητας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος τώρα ο Ισημερινός», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας «ένα μήνυμα σαφές για τους πάντες: ή θα ενεργήσουμε ως οργανωμένο και αποφασισμένο κράτος, ή οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές».
Ναρκωτικά, όπλα, πυρομαχικά και μια χειροβομβίδα κατασχέθηκαν εξάλλου στην επιχείρηση της αστυνομίας.
Η άλλοτε ειρηνική χώρα, που γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, έχει μετατραπεί σε κέντρο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε διάφορες συμμορίες, σύμφωνα με τις αρχές και αναλυτές.
Το χρυσοφόρο λαθρεμπόριο ναρκωτικών γεννά πάθη, συγκρούσεις και βίαια ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που οι αρχές μοιάζουν να αδυνατούν να ελέγξουν.
Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε από τις 6 στις 14 ανά 100.000 κατοίκους μεταξύ του 2018 και του 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Γουαγιακίλ είναι η πόλη όπου καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός φόνων σε όλη τη χώρα (το 32,5%). Από την αρχή της χρονιάς, έχουν δολοφονηθεί 861 άνθρωποι εκεί.
Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, που θεωρείται πως στην πραγματικότητα ελέγχουν αρκετές φυλακές της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.