Μέσα από τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα «Kohesio» δίνεται πρόσβαση σε όλα τα έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ, επιτρέποντας στους πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι και πώς χρηματοδοτείται στην περιοχή τους.
Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του 8ου Φόρουμ για τη Συνοχή της ΕΕ, εγκαινιάστηκε μια νέα ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα. Η δημόσια πλατφόρμα «Κοhesio» συγκεντρώνει και προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικές με τη χρηματοδότηση για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια έργα στα 27 κράτη μέλη που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) από το 2014.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή τρέχουν 50.403 τέτοια έργα
Η νεά πλατφόρμα είναι όπλο διαφάνειας
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα είπε σχετικά με τη νέα πλατφόρμα: «Το Kohesio προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο πληροφοριών όπως ποτέ άλλοτε για να ανακαλύψετε πώς η Πολιτική Συνοχής συμβάλλει στην ενίσχυση της Ένωσής μας. Χάρη στο Kohesio, η πολιτική συνοχής γίνεται ακόμη πιο ανοιχτή και διαφανής.
«Με λίγα μόνο κλικ, ο καθένας μπορεί να μάθει πώς ακριβώς επενδύει η ΕΕ στις περιφέρειες και τις πόλεις μας για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης και συνοχής. Αυτό το νέο εργαλείο συμπληρώνει την Έκθεση Συνοχής, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, και την πλατφόρμα Ανοικτά Δεδομένα Συνοχής. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής δεν θα έχουν άλλα μυστικά!», σημείωσε η Φερέιρα, εκπροσωπώντας, την Κομισιόν.
Αναλυτικά τι προσφέρει η νέα πλατφόρμα
- τυποποιημένα δεδομένα για 1,5 εκατ. έργα της περιόδου χρηματοδότησης 2014-2020, στα οποία περιλαμβάνονται σύνδεσμοι που παραπέμπουν στα αντίστοιχα προγράμματα και ταμεία
- τυποποιημένα δεδομένα για 500.000 δικαιούχους έργων και την κατάσταση υλοποίησης των έργων
- δεδομένα που καλύπτουν πάνω από 300 επιχειρησιακά προγράμματα και στα 27 κράτη μέλη
- διαδραστικός χάρτης που επιτρέπει τη γεωγραφική ανάκτηση των δεδομένων
- όλες οι πληροφορίες πρόκειται να μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.
Τους επόμενους μήνες, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.