Λίγα μόλις 24ωρα αφότου ξεκίνησε την απόπειρα αναρρίχησης και στις 14 κορυφές των Ιμαλαϊων μέσα σε μόλις επτά μήνες ένα πρώην μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων βρισκόταν σ’ ένα από τα πιο επικίνδυνα βουνά του κόσμου, όταν ανακάλυψε ότι είχε χαθεί ένα μέλος της ομάδας.
Ο Νίρμα Πούρτζα, γνωστός και ως Νιμ, κατέβαινε από το όρος Αναπούρνα στο Νεπάλ όταν έμαθε ότι ο 48χρονος δρ Τσιν Βούι Κιν είχε μείνει πίσω, αποκομμένος από τους συντρόφους του. Το βουνό, από τα υψηλότερα των Ιμαλαϊων και θεωρούμενο ως το πιο επικίνδυνο άνω των 8.000 μέτρων, ήταν το πρώτο από τα 14 που είχε αναλάβει να ανέβει ο Πούρτζα κι η ομάδα στο πλαίσιο του “Project Possible”, μιας προσπάθειας να σπάσουν το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ, που αντέχει πάνω από επτά χρόνια.
Ο αναισθησιολόγος και ικανότατος ορειβάτης δρ Τσιν είχε μείνει μόνος του επί 36 ώρες χωρίς οξυγόνο, τρόφιμα και νερό κατά την κάθοδο με την 13μελή ομάδα από την κορυφή των 8.090 μ. προς τη βάση 4, πρώτο σταθμό της κατάβασης του πανύψηλου όρους των Ιμαλαϊων.
Στη βάση αυτή, περίπου στα 7.600 μ. ήταν που ανακάλυψαν ο Πούρτζα κι η ομάδα του την απουσία του δρος Τσιν. Ωστόσο, αντί να γυρίσει πίσω να βρει τον Μαλαίσιο γιατρό, ο Πούρτζα αναγκάστηκε να κατέβει πιο κάτω για να πάρει φιάλες οξυγόνου για την αποστολή διάσωσης, καθώς δεν μπορούσε να φθάσει εκεί ελικόπτερο. «Περιμέναμε να μας ρίξει οξυγόνο ένα ελικόπτερο, έτσι δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αναζήτησή του στο βουνό. Δεν μπορούσα, όμως, να κρατήσω άλλο την ομάδα σε τέτοιο υψόμετρο γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και συνέχισε: «Ήμουν ο τελευταίος που έφυγε από τη βάση 4 και θεωρούσα ότι ο δρ Τσιν ίσως ήταν ήδη νεκρός σ’ εκείνες τις επικίνδυνες πλαγιές. Σκεφτείτε ότι το Αναπούρνα 1 είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και τεχνικά η δυσκολότερη κορυφή άνω των 8.000 μέτρων των Ιμαλαϊων προς αναρρίχηση.»
Τελικά το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο Πούρτζα, που υπηρέτησε στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις επί 16 χρόνια, και τρεις από τους ικανότερους ορειβάτες που τον συνόδευαν πέταξαν μέχρι το υψηλότερο δυνατό σημείο, τα 6.500 μέτρα με ελικόπτερο που είχε πληρώσει η σύζυγος του αγνοούμενου δρος Τσιν και κατέβηκαν με σκοινί στη βάση 3. Είχαν μπροστά τους μια ικανότατη απόσταση να αναρριχηθούν πέρα από τη βάση 4, την τελευταία πριν την κορυφή και ο χρόνος πίεζε αφόρητα. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Πούρτζα, που βραβεύτηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ το 2016 για τα κατορθώματά του στην ορειβασία, είχε χρειαστεί 18 ώρες με την ομάδα του για να ανέβουν από τη βάση τρία στην κορυφή του βουνού των Ιμαλαϊων, αλλά αυτή τη φορά τα κατάφεραν μέσα σε μόλις 4 ώρες -επίδοση που ο ίδιος χαρακτήρισε «απίστευτη»!
Κατάφεραν να βρουν τον τραυματισμένο δρα Τσιν και να τον κατεβάσουν στη βάση 3 μέχρι την Παρασκευή. Έφθασε ελικόπτερο, έριξε ένα μακρύ σκοινί με το οποίο τον έδεσαν και τον μετέφερε από τα Ιμαλάια σε νοσοκομείο του Κατμαντούν. «Είναι ζωντανός, αλλά νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πήγα και τον είδα στο νοσοκομείο. Είναι με τη γυναίκα του και ειδικευμένους γιατρούς και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», είπε ο Πούρτζα. Σύμφωνα με τους οργανωτές των αποστολών Seven Summit Treks στα Ιμαλάια ο δρ Τσιν είχε μείνει για πάνω από 40 ώρες χωρίς φιάλη οξυγόνου, τρόφιμα και νερό και επέζησε μόνον χάρις στις ιατρικές του γνώσεις και την εξοικείωσή του με τα όρη των Ιμαλαϊων.