Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στη χώρα, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, γράφει το Sky News.
Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.
Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ακολούθησαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού Μέσου.
Υπάρχουν, επίσης, πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν -συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους- που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.
Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.
Ποιος αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ιρανού προέδρου Ραϊσί
Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός αξιωματούχος.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά τον θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.
Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραϊσί προκαλεί θλίψη - για πολλούς άλλους όμως θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου του οποίου τα χέρια ήταν αιματοβαμμένα.