Στα αποκαλυπτήρια του πρώτου υπερηχητικού, όπως λέει, πυραύλου του προχώρησε το Ιράν, το πυραυλικό πρόγραμμα του οποίου προκαλεί εδώ και χρόνια ανησυχίες στη Δύση.
Κρατικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες της τελετής αποκαλυπτηρίων του εγχώριας κατασκευής πυραύλου, στην οποία παρέστησαν εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και επιτελικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.
Όπως ανέφεραν, ο πύραυλος μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 15 Mach (δηλαδή 5.145 μέτρων ανά δευτερόλεπτο), έχει βεληνεκές 1.400 χλμ., διαθέτει ένα κινητό δευτερεύον ακροφύσιο και χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα, που επιτρέπουν υψηλή ευελιξία.
Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν το όνομα του νέου πυραύλου, Fattah, που μεταφράζεται σε «ανοιχτήρι», επέλεξε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κινούνται με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου και είναι ευέλικτοι, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από συστήματα αεράμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι είναι οι μόνες χώρες που έχουν δοκιμάσει επιτυχώς υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες του συστήματος αυτό δεν είναι ευρέως γνωστές.
Το Ισραήλ αισθάνεται απειλούμενο
Η Δύση θεωρεί ότι το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για την ασφάλεια των χωρών του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα έχει αμυντικό σκοπό. Ωστόσο, το Ιράν εξαπολύει συχνά απειλές κατά του Ισραήλ με πολλούς πολιτικούς του να αρνούνται δικαίωμα ύπαρξης της χώρας. Ως εκ τούτου το Ισραήλ αισθάνεται απειλούμενο.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι αναπτύσσουν όταν εκτοξεύονται τεράστιες ταχύτητες. Πέραν τούτου, τέτοιοι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν όχι μόνο από ειδικές εξέδρες, αλλά και από αεροσκάφη. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν υποστήριξε μάλιστα ότι ο πύραυλος «Φατάχ» είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί ακόμη και από τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Και χαρακτήρισε «άλμα γενιάς» την ολοκλήρωση του πυραύλου.
Και η Ρωσία διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους, που χρησιμοποιεί στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως λένε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν ήδη καταφέρει να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους με τη βοήθεια δυτικών αμυντικών συστημάτων.