Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν «πρέπει να σταματήσει», τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επί τάπητος είναι η απόφαση του Συμβουλίου, αν θέλει να αρχίσει μια διεθνή έρευνα σχετικά με τις βιαιοπραγίες για τις οποίες κατηγορείται η Τεχεράνη.
Τα 47 κράτη μέλη του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεδριάζουν εκτάκτως για να συζητήσουν την «επιδείνωση της κατάστασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου» στο Ιράν, έπειτα από αίτημα περισσότερων από 50 χωρών μελών του ΟΗΕ και με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Ισλανδίας.
«Η ανώφελη και δυσανάλογη χρήση ισχύος πρέπει να σταματήσει»
«Η ανώφελη και δυσανάλογη χρήση ισχύος πρέπει να σταματήσει. Οι παλιές μέθοδοι και η νοοτροπία του πολιορκημένου φρουρίου που έχουν αυτοί που κρατούν την εξουσία απλούστατα δεν λειτουργούν. Στην πραγματικότητα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Στο Ιράν «αντιμετωπίζουμε μια κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε πλήρη εξέλιξη», τόνισε.
«Οι ιρανοί διαδηλωτές δεν έχουν έδρα στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Γενεύη, δεν έχουν φωνή στα Ηνωμένα Έθνη», είχε δηλώσει από την πλευρά της πριν από τη συνεδρίαση η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Έτσι το Συμβούλιο «μπορεί να υψώσει τη φωνή του για τα αδιαίρετα δικαιώματα του ιρανικού λαού», πρόσθεσε η Μπέρμποκ, η οποία θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση.
Ιράν: Τουλάχιστον 416 νεκροί από τις διαδηλώσεις -Ανάμεσά τους 51 παιδιά
Εδώ και δύο μήνες, η καταστολή στο Ιράν έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 416 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 51 παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.
Αυτό το κύμα αμφισβήτησης -γεννήθηκε από διεκδικήσεις υπέρ των γυναικών μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα, οι οποίες μετατράπηκαν στη συνέχεια σε αμφισβήτηση της εξουσίας- είναι χωρίς προηγούμενο, λόγω του εύρους και της φύσης του, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ιράν: 6 καταδίκες σε θάνατο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις
Σύμφωνα με τον Τουρκ, έχουν επίσης συλληφθεί 14.000 διαδηλωτές, «ένας απίστευτος αριθμός».
Η ιρανική δικαιοσύνη έχει ήδη επιβάλει έξι καταδίκες σε θάνατο σε σχέση με τις διαδηλώσεις.
Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα αν θα ορίσει μια ερευνητική επιτροπή υψηλού επιπέδου για να ρίξει φως σε όλες τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνδέονται με την καταστολή των διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, που έχουν παρουσιάσει η Γερμανία και η Ισλανδία, αυτή η ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει επίσης «τη διάσταση των βιαιοτήτων που συνδέεται με το φύλο».
Η εν λόγω επιτροπή θα συγκεντρώσει τις αποδείξεις για παραβιάσεις και θα τις διατηρήσει ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διώξεις.