Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί πρότεινε σήμερα να μεταβεί στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία για συνομιλίες που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
"Μετά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις μου στη Μόσχα και στο Πεκίνο, είμαι έτοιμος να κάνω ένα πρώτο στάδιο με επισκέψεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο", δήλωσε σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ. Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αρχίσει έναν διάλογο "όχι μόνο για τον πυρηνικό φάκελο αλλά και για τους άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας".
"Η μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο της E3", της ομάδας των τριών αυτών χωρών, που αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας για την εποπτεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η συμφωνία συνήφθη το 2015 αλλά οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτήν επί πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ", πρόσθεσε.
Οι χώρες της E3 είχαν δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη "επαναφορά" όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για να το αποτρέψουν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει διπλωματικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από τις 12 Απριλίου, με τον προσεχή γύρο συνομιλιών να έχει προγραμματιστεί το Σάββατο στο Ομάν.
Το Παρίσι "θα παρακολουθεί από κοντά εάν αυτή η ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού θα έχει επιπτώσεις", αντέδρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστόφ Λεμουάν.
Η Γαλλία, πρόσθεσε, "θα συνεχίσει πολύ ευχαρίστως τον διάλογο με τους Ιρανούς" για το πυρηνικό πρόγραμμα. Βερολίνο και Λονδίνο δεν έχουν αντιδράσει επί του παρόντος.
Ο Αραγτσί μετέβη στην Κίνα την Τετάρτη για διαβουλεύσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, πριν από τον τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων του Σαββάτου.
Την περασμένη εβδομάδα, είχε μεταβεί στη Μόσχα όπου συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αραγτσί εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και των Κινέζων και Ρώσων συμμάχων της, σημείωσε ωστόσο ότι οι σχέσεις με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες είναι "επί του παρόντος σε χαμηλό επίπεδο".
Την Τετάρτη, ο Αραγτσί κατήγγειλε "απόπειρες" κυρίως από το Ισραήλ "εκτροχιασμού της διπλωματίας" και υπονόμευσης των συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ιράν συνιστά υπαρξιακή απειλή, δηλώνοντας ότι διακυβεύεται "η τύχη όλης της ανθρωπότητας" εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Ιράν απορρίπτει ανέκαθεν τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο, επιμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, κυρίως την παραγωγή ενέργειας.
Η συμφωνία του 2015, η οποία πρόσφερε στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα, έπαψε να ισχύει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Οι χώρες της Δύσης εκφράζουν ανησυχία επίσης για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.