Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, προχωρούν καλά και κάλεσε τους διαπραγματευτές να αντισταθούν στις πιέσεις.
«Στις διαπραγματεύσεις, οι εργασίες προχωρούν καλά», δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώπιον της ιρανικής ηγεσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.
«Συνεχίστε να εργάζεστε χωρίς να περιμένετε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά», πρόσθεσε ο ανώτατος ηγέτης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του.
Με ποια κράτη διαπραγματεύεται το Ιράν
Το Ιράν έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας, γνωστής επίσημα ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA).
«Η διαπραγματευτική μας ομάδα έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στις υπερβολικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς και θα συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.
«Η άλλη πλευρά είναι αυτή που αθέτησε την υπόσχεσή της (αποχωρώντας από τη συμφωνία) και έφθασε σε αδιέξοδο», δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιβάλουν νέες προϋποθέσεις» κατά τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Αμφιβολίες του Ιράν για το αν οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συμφωνία
Και τη Δευτέρα, η Τεχεράνη εξέφρασε τις αμφιβολίες της ως προς τη «βούληση» της Ουάσινγκτον να καταλήξει σε συμφωνία, επικαλούμενη αποκλίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο αυτές φαίνεται να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους διαπραγματευτές να φθάνουν στο σημείο να ανακοινώνουν μια επικείμενη συμφωνία.
Όμως αποκλίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, κυρίως στο θέμα της αφαίρεσης των Φρουρών της Επανάστασης (ιδεολογικού στρατού του Ιράν) από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», στην οποία συμπεριελήφθη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.