Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε βάρος άλλων οκτώ ατόμων και μίας οντότητας που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.
Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε οκτώ επιπλέον άτομα και μία οντότητα που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.
Το Συμβούλιο επιβάλλει κυρώσεις στην Ariantel, έναν ιρανικό πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος συνέβαλε στην αρχιτεκτονική επιτήρησης των τηλεπικοινωνιών που σχεδιάστηκε από την ιρανική κυβέρνηση για να εξουδετερώσει τους διαφωνούντες και τις επικριτικές φωνές στο Ιράν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνουν επίσης νομοθέτες στο ιρανικό κοινοβούλιο, μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και του Συνεταιριστικού Ιδρύματος IRCG, το οποίο είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των επενδύσεων του IRGC και σε αυτό το πλαίσιο υπεύθυνο για τη διοχέτευση χρημάτων στη βάναυση καταστολή του καθεστώτος.
ΕΕ-Ιράν: Περιοριστικά μέτρα για συνολικά 211 φυσικά πρόσωπα και 35 οντότητες
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 211 φυσικά πρόσωπα και 35 οντότητες. Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε όσους περιλαμβάνονται στη λίστα. Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παροτρύνουν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν κάθε μορφή βίαιης καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων, να σταματήσουν να καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις ως μέσο φίμωσης των επικριτικών φωνών και να απελευθερώσουν όλους εκείνους που κρατούνται άδικα.
Η ΕΕ καλεί το Ιράν να τερματίσει την πρακτική της επιβολής και εκτέλεσης θανατικών ποινών σε βάρος διαδηλωτών, να ακυρώσει τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν, καθώς και να επιτρέψει σε όλους τους κρατούμενους να έχουν πρόσβαση στις δέουσες διαδικασίες. Η ΕΕ καλεί επίσης το Ιράν να τερματίσει την οδυνηρή πρακτική της κράτησης ξένων αμάχων με σκοπό την επίτευξη πολιτικών κερδών.
Το σημερινό πακέτο καταλόγων συμπληρώνει τις προηγούμενες έξι δέσμες που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, 14 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2022, 23 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου και 20 Μαρτίου 2023.
Βρετανία: Κυρώσεις σε βάρος Ιρανών αξιωματούχων
Από την πλευρά της η Βρετανία, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος Ιρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων μέλη του IRGC, που όπως είπε είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως σε αυτούς περιλαμβάνονται τέσσερις περιφερειακοί διοικητές του IRGC.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι μας καθιστούν και πάλι σαφές σήμερα πως δεν θα παραβλέψουμε τη στυγνή καταπίεση του καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε ένα εύρος δράσεων ώστε να κάνουμε το καθεστώς να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ