Η διεθνής αμνηστία καταγγέλλει την ιρανική κυβέρνηση πως παίζει παιχνίδι με τη ζωή του μελλοθάνατου.
Ο πανεπιστημιακός Αχμεντρεζά Τζαλαλί, ο οποίος έχει σουηδική και ιρανική υπηκοότητα και προβλέπεται να εκτελεστεί αυτό τον μήνα στο Ιράν, είναι «όμηρος» και χρησιμοποιείται ως «πιόνι» από την Τεχεράνη, η οποία επιδιώκει να τον ανταλλάξει με δύο Ιρανούς πρώην αξιωματούχους στο Βέλγιο και τη Σουηδία, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
«Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιρανικές αρχές κρατούν (...) τον Τζαλαλί ως όμηρο και απειλούν να τον εκτελέσουν για να ασκήσουν πίεση σε τρίτες πλευρές και να τον ανταλλάξουν με Ιρανούς πρώην αξιωματούχους που έχουν καταδικαστεί ή διώκονται από την δικαιοσύνη στο εξωτερικό", διευκρινίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.
Ο Τζαλαλί καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Η Σουηδία και οι υποστηρικτές του απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι θα μπορούσε να απαγχονιστεί ως τις 21 Μαΐου, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του.
Ο Τζαλαλί, ο οποίος διέμενε στην Στοκχόλμη, όπου εργαζόταν για το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, συνελήφθη στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν το 2016. Τον Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η Σουηδία χορήγησε στον πανεπιστημιακό την σουηδική υπηκοότητα.
Συνεχείς διώξεις στο Ιράν
Σε μια άνευ προηγουμένου υπόθεση, σουηδικό δικαστήριο άσκησε δίωξη κατά του Χαμίντ Νουρί, πρώην αξιωματούχου του ιρανικού σωφρονιστικού συστήματος, λόγω της καταγγελλόμενης ανάμειξής του σε σφαγές σε ιρανικές φυλακές το 1988, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Ιουλίου.
Ο Νουρί συνελήφθη στην Σουηδία τον Νοέμβριο του 2019 και ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του στο όνομα της παγκόσμιας δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ, ένας Ιρανός πρώην διπλωμάτης, ο Ασαντολάχ Ασαντί, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών στο Βέλγιο για την ανάμειξή του σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση το 2018 στη Γαλλία που είχε στόχο ομάδα Ιρανών αντιπολιτευόμενων στην εξορία.
Η κυβέρνηση του Ιράν έχει κάνει πιόνι τον Τζαλαλί
«Οι ιρανικές αρχές παίζουν τη ζωή του Τζαλαλί σαν να ήταν πιόνι σε ένα βάναυσο πολιτικό παζάρι, απειλώντας να τον εκτελέσουν σε αντίποινα για το γεγονός ότι τα αιτήματά τους δεν γίνονται δεκτά», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική Νταϊάνα Ελταχάουϊ.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι ιρανικές αρχές "εξαρτούν" τουλάχιστον από τα τέλη του 2020 την τύχη του πανεπιστημιακού από μια "συμφωνία" με το Βέλγιο και τη Σουηδία που αποσκοπεί στην ανταλλαγή του με αυτούς τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους.
Περισσότεροι από 12 δυτικοί, στην πλειονότητά τους με διπλή υπηκοότητα, κρατούνται σήμερα στο Ιράν, ενώ δύο Γάλλοι πολίτες συνελήφθησαν εξάλλου αυτόν τον μήνα.
Επίσης ένας Γερμανός πολίτης, ο Τζαμσίντ Σαρμάχντ, και ένας Σουηδός, ο Χαμπίμπ Σαάμπ, δικάζονται αυτήν την περίοδο στο Ιράν όπου αντιμετωπίζουν πιθανή καταδίκη σε θάνατο.