Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Τζαφάρ Μονταζερί, δήλωσε ότι η Bουλή και το δικαστικό σώμα της χώρας προχωρούν σε αναθεώρηση του νόμου για την υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ, σύμφωνα με το μέσο Entekhab, που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ο Μονταζερί είπε ακόμη ότι καταργείται η αστυνομία Ηθών, που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα, αλλά κρατικά ΜΜΕ του Ιράν διαψεύδουν την είδηση, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο κι όχι το δικαστικό για το σώμα αυτό της αστυνομίας.
Η χρήση της χιτζάμπ είναι προς το παρόν υποχρεωτική για τις γυναίκες στο Ιράν, βάσει του κώδικα που πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία Ηθών κατηγορούμενη ότι δεν φορούσε σωστά τη χιτζπάμπ της. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου άγγιξε ευαίσθητες χορδές στο Ιράν με επιφανείς προσωπικότητες, περιλαμβανομένης της διάσημης ηθοποιού Ταρανέχ Αλιντοοστί, να υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.
Σχετικά με το νόμο για τη χιτζάμπ, ο Μονταζερί είπε: «Ξέρουμε ότι αισθάνεστε αγωνία όταν βλέπετε [γυναίκες] χωρίς χιτζάμπ στις πόλεις. Πιστεύετε ότι οι αξιωματούχοι σιωπούν γι’ αυτό; Ως κάποιος που ασχολούμαι με αυτό το θέμα, λέω ότι δουλεύουν και το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα, για παράδειγμα μόλις χθες είχαμε συνάντηση με την πολιτιστική επιτροπή της βουλής και θα δείτε τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο», όπως αναφέρει το ΙSNA, που εκφράζει την κρατική γραμμή στο Ιράν.
Πώς έγινε το μπέρδεμα
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιες, αν υπάρχουν, αλλαγές θα μπορούσαν να επέλθουν στο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 στο Ιράν. Απαντώντας σε έναν δημοσιογράφο που ρώτησε αν η αστυνομία ηθικής της χώρας διαλύεται, ο Μονταζερί είπε, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης του Ιράν : «Η αστυνομία ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα. Καταργήθηκε από την ίδια αρχή που τη δρομολόγησε. Φυσικά, το δικαστικό σώμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της κοινωνίας».
Η αραβόφωνη κρατική τηλεόραση Al-Alam ισχυρίστηκε ότι ξένα ΜΜΕ απεικονίζουν τα σχόλια του Μονταζερί ως «υποχώρηση εκ μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη στάση της για το χιτζάμπ και την αστυνομία ηθών ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων», αλλά το μόνο που μπορούσε να γίνει κατανοητό από τα σχόλια του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι η αστυνομία Ηθών δεν έχει άμεση σχέση με το δικαστικό σώμα. «Αλλά κανένας αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν είπε ότι η Περιπολία Καθοδήγησης έχει τελειώσει », ανέφερε το Al-Alam το απόγευμα της Κυριακής. «Κάποια ξένα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτά τα λόγια του γενικού εισαγγελέα ως υποχώρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο θέμα της χιτζάμπ και της σεμνότητας και ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στις πρόσφατες ταραχές».
Ιρανοί διαδηλωτές καλούν σε τριήμερη απεργία
Στο μεταξύ, εν μέσω των αντικρουόμενων αναφορών περί κατάργησης της αστυνομίας Ηθών, διαδηλωτές στο Ιράν καλούν σε τριήμερη απεργία αυτή την εβδομάδα, καθώς εντείνεται η πίεση στο θεοκρατικο καθεστώς.
Εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων – 470 μέχρι το Σάββατο, εκ των οποίων οι 64 ανήλικοι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο HRANA>
Διαδηλωτές που επιδιώκουν να διατηρήσουν την πίεση στο καθεστώς ζήτησαν εκτός από την τριήμερη απεργία και την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης την Τετάρτη στην πλατεία Αζαντί της Τεχεράνης.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρομπ Μάλεϊ, επεσήμανε σε διάσκεψη στη Ρώμη ότι η ηγεσία του Ιράν έχει εγκλωβιστεί σε έναν «φαύλο κύκλο» με την καταστολή των διαδηλώσεων και η Ουάσιγκτον επικεντρώθηκε περισσότερο στην απόφαση της Τεχεράνης να εξοπλίσει τη Ρωσία με drones και πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστολή των διαδηλώσεων παρά στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας. «Όσο περισσότερο το Ιράν καταπιέζει, τόσο περισσότερες κυρώσεις θα υπάρχουν. Όσο περισσότερες είναι οι κυρώσεις, τόσο περισσότερο το Ιράν νιώθει απομονωμένο», είπε ο Μάλεϊ. «Όσο πιο απομονωμένοι νιώθουν, τόσο περισσότερο στρέφονται στη Ρωσία. Όσο περισσότερο στρέφονται προς τη Ρωσία, τόσο περισσότερες κυρώσεις θα υπάρχουν, όσο χειροτερεύει το κλίμα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει διπλωματία για τα πυρηνικά. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή οι φαύλοι κύκλοι αυτοενισχύονται».
H διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν. Ο Αλί Μπαγκερί, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, βρέθηκε στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο. Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι το Ιράν πλήρωσε τεράστιο κόστος για την απόφασή του να γίνει η μόνη χώρα, που εξοπλίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Είναι μια ανίερη συμμαχία και ένας τεράστιος, εσφαλμένος υπολογισμός από το Ιράν», είπε ο διπλωμάτης.
Η επόμενη επίδειξη αλληλεγγύης των ΗΠΑ προς τους διαδηλωτές είναι πιθανό να έρθει, όταν καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του Ιράν από την επιτροπή του ΟΗΕ για το καθεστώς των γυναικών, σε ψηφοφορία που θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, είπε ο Μάλεϊ.