Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τεχεράνη, Νικολά Ρος, εκλήθη χθες Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την υιοθέτηση από το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίσματος που καταδικάζει τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν.
Όπως μετέδωσε το IRNA, η ιρανική διπλωματία εξέφρασε στον Γάλλο διπλωμάτη την «έντονη διαμαρτυρία της για τις ανυπόστατες κατηγορίες» των γαλλικών αρχών και καταδίκασε «τις απαράδεκτες επεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Πράσινο» από τη Γαλλία σε ψήφισμα για «υποστήριξη στον ιρανικό λαό»
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε -ομόφωνα- τη Δευτέρα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει «υποστήριξη στον ιρανικό λαό». Το κείμενο «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο τη βάρβαρη και γενικευμένη καταστολή» σε βάρος «μη βίαιων διαδηλωτών», «καταγγέλλει τη χρήση βασανιστηρίων» κι εκφράζει «υποστήριξη στον ιρανικό λαό που ποθεί δημοκρατία και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του».
Ακόμη, το κείμενο «απαιτεί την άμεση απελευθέρωση» επτά προσώπων με γαλλική υπηκοότητα που «κρατούνται αυθαίρετα» από τις ιρανικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του γαλλικού κοινοβουλίου, η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στηλίτευσε τη «μαζική καταφυγή του ιρανικού καθεστώτος στις αυθαίρετες συλλήψεις, στη λογοκρισία, στη βία».
Μπροστά «στις θεμιτές διεκδικήσεις των γυναικών και των ανδρών στο Ιράν» αυτό που επιλέγει η Τεχεράνη είναι «η καταστολή», επισήμανε η κυρία Κολονά.
Ο κ. Ρος διαπιστεύτηκε πριν από τρεις εβδομάδες στη θέση. Είχε ήδη κληθεί ο επιτετραμμένος της γαλλικής πρεσβείας στο ιρανικό ΥΠΕΞ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις Ιράν - ευρωπαϊκών χωρών
Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις κυβερνήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στις Βρυξέλλες, ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των επικρίσεων για τη δράση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας — οι οποίες, καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές αφότου άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο με αφορμή τον θάνατο νέας κουρδικής καταγωγής, της Μαχσά Αμινί, στα χέρια της αστυνομίας ηθών του Ιράν, που τη συνέλαβε διότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στη χώρα, δεν φόραγε «σωστά» τη μαντίλα της. Αρκετοί αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας είδαν να τους επιβάλλονται κυρώσεις εξαιτίας της αιματηρής καταστολής.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 18.000 έχουν συλληφθεί.